Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с

...
Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с
Коментари Харесай

Учени откриха начин да спасят носорозите от изчезване

Група учени сътвориха изкуствена реплика на рог от носорог за битка против незаконната търговия и избиването на животните от бракониери, оповестява списание „ Nature ”.
Над проучването са работили учени от университетите в Оксфорд и Фудан (Китай).
В отчета си те пишат, че оферират икономическа подмяна на рога от носорог, изработен от космите на опашката на най-близкия му роднина – домашния кон, съобщи БГНЕС.
За „ слепването ” на космите учените са употребявали органически пълнител въз основата на копринения протеин.
В проучването се акцентира, че рогът на носорога не е рог в обичайния смисъл, сходно на рогата на кравата или роговите формирания като копитата. В същото време те имат някои общи особености. В реалност рогът на носорога е топка от компактно прилепнали и залепени един за различен косми.
Документът отбелязва, че в случай че на получената конструкция бъде придадена съответната форма и се полира, получените рога ще наподобяват в доста връзки на оригинала. Оптичната и растерната микроскопия показат външно подобие на имитацията с същински рога, както и подобие на тяхната вътрешна конструкция. Термичният разбор откри също, че копието и същинския рог имат идентична термична непоклатимост. Проведени са и механични тествания, които удостоверяват, че изкуствените рога имат същите механични свойства като оригинала.
Учените се надяват, че изобретението ще помогне популацията на носорозите да бъде избавена от набезите на бракониерите. Те допускат, че заместителите ще попаднат бързо на черния пазар поради ниската цена и тежките санкции за бракониерство. Търговците ще избират да купуват фалшификати и да не търсят услугите на незаконни ловци.
Притежанието на предмети от слонова кост, рога от носорог или кожа от панголин – изчезващ тип „ брониран ” мравояд, в миналото необятно публикуван в Югоизточна Азия и Южна Африка, се е трансформирало в знак на авторитет измежду висшето общество в редица азиатски страни, в това число Китай, Корея и Виетнам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР