Група учени от университета в Станфорд успяха за първи път

...
Група учени от университета в Станфорд успяха за първи път
Коментари Харесай

Учени подмладиха човешки клетки

Група учени от университета в Станфорд съумяха за първи път в историята за подмладят човешки кафези, оповестява списание „ Nature “.

За задачата са употребявали механизма, прилаган при основаването на стволови кафези. С помощта на специфична РНК те са принудили клетката да създаде така наречен фактори Яманаки – специфични белтъчини, които играят значима роля при образуването на ембрионалните кафези.

Ако тази процедура бъде приложена по отношение на елементарна клетка в продължение на 2 седмици, ще се получи индуцирана плюрипотентна стволова клетка. Учените са се пробвали за съкратят този период, с цел да отделят от клетката отрицателните фактори, предизвикващи стареене, като употребявали метода единствено няколко дни.

В хода на опита станало ясно, че клетките фактически са се „ подмладили “ – по доста признаци не е било допустимо да се разграничат от по-младите си аналози.

Променила се е картината на експресията на гените – най-вредните сектори в ДНК през младостта биват сдържани от контролиращи системи, които с годините отслабват. Използването на факторите на Яманаки разрешило на процедура този развой да бъде върнат обратно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР