Група учени от университета в Кеймбридж във Великобритания установиха, че

...
Група учени от университета в Кеймбридж във Великобритания установиха, че
Коментари Харесай

Учени установиха връзка между рентгеновите изследвания и раковите заболявания

Група учени от университета в Кеймбридж във Англия откриха, че даже дребни дози радиация, еквивалентни на извършени три сесии компютърна томография, които сега се смятат за безвредни за хората, усилват броя на клетките с разновидности на ген P53, виновни за отключването на онкологични болести. Изводите на учените са оповестени в прессъобщение на уеб страницата на MedicalXpress, оповестява РИА Новости.

Учените са разкрили, че безвредните равнища на радиация усилват броя на клетките с разновидности в гена P53, които са свързани с висок риск от развиване на рак. Експериментите демонстрират също, че въвеждането на антиоксиданти в организма преди рентгеново проучване разрешава на здравите кафези сполучливо да се оправят с появяващите се кафези, в които генът на P53 е „ повреден ". Въпреки това, учените считат, че такава терапия може да навреди на здрави тъкани, допринасяйки за разпространяването на дефектни кафези.

Един от създателите на проучването, професор Фил Джоунс от университета в Кеймбридж, означи, че рисковете от компютърна томография и рентгенови лъчи не са изцяло изучени, а актуалното проучване оказва помощ да се схванат по-добре последствията от ниските дози радиация и заплахите, които тя може да донесе.

В организма на всички хора има мутирали кафези, които могат да се трансфорат в рак, в това число и с разновидности на P53. Броят им нараства с възрастта, само че доста малко от тях се развиват в злокачествени кафези.

По-рано френските лекари откриха, че пиенето на сок и газирани питиета може да докара до развиване на онкологични болести. Изследователите откриха връзка сред пиенето на 100 мл напитка, съдържаща захар, в това число 100 % плодов сок, и увеличение на риска от развиване на онкологично заболяване с 18%,а на рак на гърдата с 22%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР