Група учени от Калифорнийския университет в САЩ идентифицира механизъм, който

...
Група учени от Калифорнийския университет в САЩ идентифицира механизъм, който
Коментари Харесай

Учени със сензационно откритие! Това е ранният признак на образуващ се рак


Група учени от Калифорнийския университет в Съединени американски щати разпознава механизъм, който разрешава на раковите кафези да всмукват глюкозата и да черпят сила за оцеляването и растежа на тумора. В същото време наличието на характерна молекула, прави допустимо откриването на преканцерозно положение, се усилва в клетките. Това написа MedicalXpress.
Експерти откриха молекулата - котранспортер 2 на натриевата глюкоза (SGLT2). Това е протеин, който е виновен за прехвърлянето на глюкоза в клетката. Раковите кафези се нуждаят от глюкоза за тяхното оцеляване и напредък, заради което за тях са нужни и други транспортни протеини, глюкозни транспортери.
Предишни изследвания демонстрират, че SGLT2 евентуално играе огромна роля в развиването на някои типове онкологични болести, измежду които рак на панкреаса и простатата.
Изследователите, употребяващи позитронна емисионна томография, дефинират интензивността на разнообразни глюкозни транспортери в раковите кафези в разнообразни стадии на развиване. Установено е, че клетките съдържат огромно количество SGLT2. Това съгласно учените допуска, че новопоявилите се тумори си обезпечават въглехидрати основно посредством SGLT, а не посредством глюкозни транспортери. Установено е също, че увеличението на SGLT2 може да настъпи преди появяването на израстък, което го прави маркер за разкриване на заболяването на ранен стадий.
Откритието на американските учени се разяснява от онколога Ирина Филипова. Според нея, това може да повлияе върху методите за профилактика на рака.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР