Група учени от Австралия и Япония заснеха риба от семейство

...
Група учени от Австралия и Япония заснеха риба от семейство
Коментари Харесай

Учени заснеха риба на рекордната дълбочина от 8 336 метра

Група учени от Австралия и Япония снимаха риба от семейство морски плужеци на рекордната дълбочина от 8336 м. Това оповестиха от пресслужбата на Университета на Западна Австралия, който взе участие в проучването.

Така бе обновен върхът от 2017 година, когато морският охлюв беше сниман на дълбочина 8178 м в Марианската котловина.

През есента на 2022 година учени от Университета на Западна Австралия и Токийския океанографски университет организираха двумесечна експедиция на проучвателен транспортен съд. Използвайки дълбоководни подводници, екипът изследва рибните популации в два окопа край крайбрежията на Япония в Тихия океан - Ryukyu и Izu-Ogasawara.

В ямата Izu-Ogasawara южно от Япония екипът съумя да снима на видео риба Pseudoliparis на рекордна дълбочина. Младите морски охлюви, за разлика от други дълбоководни риби, живеят на по-големи дълбочини от възрастните. В същото време Алън Джеймисън, професор в Университета на Западна Австралия, отбелязва, че в случай че морските охлюви са необичайност в Марианската котловина на дълбочина над 8 хиляди метра, популациите са многочислени в изкопите край крайбрежията на Япония в това време дълбочина.

Също по този начин учените по време на експедицията съумяха да повдигнат два индивида от типа Pseudoliparis belyaevi от дълбочина 8022 m в Японския ров. Както се акцентира в прессъобщение, за първи път учените съумяха да уловят риба на дълбочина повече от 8 хиляди метра, а самите морски охлюви от този тип преди този момент бяха открити на оптималната дълбочина от 7703 м (през 2008 г.).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР