Група съмишленици – известни и утвърдени имена с принос в

...
Група съмишленици – известни и утвърдени имена с принос в
Коментари Харесай

Издателят Манол Пейков за новата инициатива за реформи в културата



Група съидейници – известни и одобрени имена с принос в другите сфери на българската просвета, оповестиха основаването на гражданско придвижване за промени в културата. Тях ги сплотява убеждението, че такива промени са наложителни и упоритостта им е да оказват помощ за създаването на стратегическа визия за ролята на културата, да очертаят незабавни стъпки към законодателни начинания.

Културата не участва измежду целите на нашите държавници. Това сподели в изявление за предаването " Хоризонт за вас " издателят Манол Пейков:

" Културата е доста съществено недофинансирана, само че в случай че погледнем Брутният вътрешен продукт на България съгласно интернационалните статистики креативните промишлености способстват с към и над 4% за Брутният вътрешен продукт. Това нещо беше устойчиво даже в годините на рецесия. В същото време за просвета се дава под половин % от бюджета на страната. Това е едно доста надълбоко и доста съществено противоречие. Също по този начин бизнесът и частните лица не са заинтригувани да подкрепят културата. На процедура Законът за меценатството не действа. Партньорства сред страната и компаниите, каквито са процедура по целия свят, в България съвсем не се практикуват по ред аргументи, като главната измежду тях е, че не са задоволително добре законодателно уредени. Най-фрапиращото нещо може би е, че за хазарт отиват над 3 милиарда лв. годишно, което е една колосална сума, която съвсем напълно отива в джобовете на нашите олигарси. Във всички цивилизовани страни една огромна част от тази сума отива за просвета, за спорт, за обучение ".

Цялото изявление с Манол Пейков можете да чуете от звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР