Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с

...
Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с
Коментари Харесай

Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва за огрев

Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва за огрев, като ги карали да заплащат за по-висока кубатура от доставената. Това заяви на конференция шефът на Регионалната организация по горите /РДГ/ Здравчо Тодоров.

В дирекцията имали информация, че купувайки дървения материал от скрадовете в Кюстендил, ромите претендирали документи за по-голямо количество от фактически купеното. След като извозвали дървата с камионче по селата в района, търговците доставяли на клиентите си по три кубика, само че давали документи за шест и желали за толкоз да им се заплати.

" Това са систематични извършители, които сме хващали по няколко пъти. Затворихме склада им, те имат формирани актове и арестувано транспортно средство, само че очевидно са решили да не престават. Жалко е, че възрастните хора по селата са пострадали ", разяснява Тодоров. От дирекцията споделиха, че по случая работи и полицията.

Директорът на РДГ уточни, че от началото на годината са осъществени общо 3 154 инспекции по контрола и опазването на горските територии в региона на дирекцията. Проверявани са били обекти за депозиране, преправка и търговия с дървесина, транспортни средства, обекти за рандеман на дървесина, ловци, рибари и други физически лица.

Въпреки нанесените съществени вреди на бялборовите култури от върхов корояд, инспекции са открили, че засегнатите площи понижават и казусът отшумява, споделиха още от РДГ. От там показаха, че през предходната година са били наранени 3 700 хектара, а през тази са установени болни едвам 1 980 хектара, само че остарели площи. Около 1700 дка черен бор обаче са били наранени от гъбни патогени, причиняващи съхнене, поради влагата и топлината.

Директорът на естествен парк " Рилски манастир " Димитър Георгиев заяви, че за опазването на горите в региона на естествения парк е въведена процедура чиновници на парка да задължават туристите да попълнят заявления да не оставят незапален огън и отпадъци след себе си.

" Това важи изключително за почивните дни, когато е главният пътникопоток в Рилския манастир ", сподели Григоров. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР