Група, разследваща причината за поредица от мистериозни инциденти, които са

...
Група, разследваща причината за поредица от мистериозни инциденти, които са
Коментари Харесай

Разкриха ли от какво се причинява Хаванският синдром сред дипломати?

Група, проверяваща повода за поредност от мистериозни произшествия, които са блъснали десетки чиновници на Съединени американски щати по целия свят, съобщи, че някои от епизодите може "правдоподобно " да са били породени от "импулсна електромагнитна сила ", предавана от външен източник, съгласно обобщение на констатациите на комисията, оповестено в сряда.

Но комисията не съумява да вземе дефинитивно решение, като единствено заключва, че както електромагнитната сила, по този начин и, при лимитирани условия, ултразвукът може да изясни основните признаци – наблягайки степента, до която мътната болест, известна като "Хаванският синдром ", е останала една от най-упоритите мистерии на разследващата общественост.

"Научихме доста ", сподели пред кореспонденти чиновник от разузнаването, осведомен с работата на групата, говорейки анонимно при условия, избрани от Службата на шефа на националното разузнаване. "Въпреки че нямаме характерен механизъм за всеки случай, това, което знаем, е, че в случай че рапортуват бързо и навреме получат здравна помощ, множеството хора се оправят. "

Констатацията значително удостоверява отчет на Националните академии на науките от края на 2020 година, който открива, че "насочената, импулсна радиочестотна сила " е "най-правдоподобният механизъм за пояснение на тези случаи " – само че също по този начин не съумява да вземе твърдо решение.
Така наречената експертна група е формирана от медицински, научни и инженерни експерти, които имат достъп до класифицирана информация за случаите. Длъжностните лица акцентират, че работата й е фокусирана единствено върху разкриването на евентуалния механизъм зад това, което държавното управление назовава "аномални здравни произшествия ", и не изследват кой, в случай че някой, може да бъде виновен.

Междинен отчет, публикуван предишния месец от обособена работна група на Централно разузнавателно управление на САЩ, която изследва кой може да стои зад епизодите, откри, че е малко евентуално Русия или различен непознат съперник да организира необятно публикувана световна акция, предопределена да навреди на американски чиновници. Но организацията й не изключи, че национална страна - в това число Русия - може да бъде виновна за към две дузини случаи, които проверяващите не са съумели да обяснят по друга известна причина.

Случаите са "истински и безапелационни "

Научният панел акцентира, че изследваните от него случаи са "истински и безапелационни ", отбелязвайки, че някои произшествия са засегнали голям брой хора в едно и също пространство и клиничните проби от няколко жертви демонстрират признаци на "клетъчно увреждане на нервната система ".

Резюмето на работата на панела даде нови детайлности за това по какъв начин държавното управление категоризира случаите като вероятен "Хавански синдром " - клинично неразбираема болест, която дълго време обезсърчава твърдата диагноза, защото жертвите са страдали от толкоз разнороден набор от признаци.

Въпреки че чиновниците отхвърлят да кажат какъв брой случая е разгледал панелът като част от своето следствие, те оповестяват, че са проучили случаи, които дават отговор на четири "основни характерности " - остро начало на звуци или напън, от време на време единствено в едното ухо или от едната страна на главата, едновременни признаци на световъртеж, загуба на равновесие и болежка в ухото, "силно възприятие за околност или устременост ", и неналичието на каквито и да било известни екологични или медицински положения, които биха могли да причинят другите признаци.

Жертвите оповестяват, че са били изумени от това обединение на признаци в посолства и персонални резиденции по целия свят. Има и най-малко един случай на светофар навън в непозната страна.

Както импулсната електромагнитна сила, "особено в радиочестотния диапазон ", по този начин и ултразвуковите решетки биха могли да причинят четирите съществени признака, открива панелът. И двете биха могли да произлизат от "скрит източник ". Но ултразвукът не може да минава през стени, откри панелът, "ограничавайки неговата употреба до сюжети, при които източникът е покрай задачата ".

Източниците на радиочестотна сила, въпреки това, е известно, че съществуват, "могат да генерират нужния тласък, да са скрити и да имат умерени условия за мощ ", споделя панелът. "Използвайки ексцентрични антени и техники, сигналите могат да се популяризират с ниски загуби във въздуха за десетки до стотици метри и с известна загуба през множеството строителни материали. "

Но чиновници на разузнаването, осведомени с работата на групата, акцентират, че остават значими осведомителни пропуски, което им пречи да стигнат до по-твърди изводи.

"Това е разочароващо, само че ние сме също толкоз упорити, с цел да помогнем да разберем и изясним какво се случва ", споделя един чиновник пред CNN.

Част от предизвикването, изяснява този човек, е, че случаите освен се разграничават, само че и комбинацията от четирите съществени характерности е неповторима в здравната литература.

"Когато се фокусираме върху главните характерности, това е просто неповторима композиция, с която нямаме доста опит в медицинските и клиничните области ", споделя служителят.

И по етични аргументи има лимитирано проучване на въздействието на радиочестотната сила или ултразвука върху човешкото тяло. Експертната група беше лимитирана до информацията на хора, които са били изложени "неволно " и са подготвени да опишат признаците си.

"Има дефицит на систематични проучвания за резултатите на съответните електромагнитни сигнали върху хората ", се показва в резюмето на отчета.

Победа за бранителите на жертвите

В победа на бранителите на жертвите, експертната група изключи една причина за тези четири характерности: по този начин наречените психо-социални фактори. Някои жертви от дълго време се оплакват, че Централно разузнавателно управление на САЩ в предишното не е взело съществено техните докладвани признаци, като отхвърля случаите като психосоматичен епизод или всеобща нервност.

Тези четири съществени характерности не могат да бъдат обяснени единствено с психо-социални фактори, открива отчетът - макар че чиновник на разузнаването изясни, че в някои случаи признаците на жертвата могат да бъдат "усъвършенствани " от реакция на стрес или друга психо-социална реакция.

Панелът също по този начин изключи "йонизиращо излъчване, химични и биологични сътрудници, инфразвук, звуков тон, ултразвук, популяризиран на огромни дистанции, и обемно нагряване от електромагнитна сила ".

Панелът направи седем рекомендации, в това число създаване на по-добри биомаркери, които са "по-специфични и по-чувствителни за диагностика и подбиране " на случаите. Той също по този начин предлага потреблението на "детектори " и приемане на "устройства за подкрепяне на проучванията ". Подробностите за тези рекомендации бяха мощно редактирани в резюмето на комисията.

И най-после, чиновниците приканиха за бързи дейности от страна на медицинските чиновници, когато се рапортува случай, като подчертаха, че лицата, които са били лекувани незабавно след събитие, са се подобрили.

"Мисля, че нещо, което служителят може да направи, с цел да си помогне, е неотложно да рапортува и да получи здравна помощ ", споделя служителят на разузнаването.

Длъжностните лица подчертаха, че разследващата общественост ще продължи да проверява.

"Продължаваме да поставяме спомагателни старания, с цел да стигнем до дъното на аномалните здравни произшествия – и да предоставим достъп до грижи от международна класа за засегнатите ", обявиха шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс в взаимно изказване. "Ние реализираме прогрес и в двете области.//www.dnes.bg/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР