Група от турски водолази откриха кораб на 3600 години, който

...
Група от турски водолази откриха кораб на 3600 години, който
Коментари Харесай

Водолази откриха най-стария кораб в света

Група от турски водолази откриха транспортен съд на 3600 години, който може да е най-стария откриван до в този момент, предава Анадолската организация. Той се намира край крайбрежията на южната турска провинция Анталия, заяви губернатора на провинцията.
Корабът, който е датиран от 1600 година преди новата епоха е бил открит край западните крайбрежия от екип на Департамента по подводно изследване на Университета в Анталия. Той е дълъг 14 м и е бил открит на дълбочина 50 метра с 1.5 тона медни кюлчета в него, съобщи БГНЕС.
Говорейки пред кореспонденти губернатор Мюнир Каралоглу разказа откритието като само по рода си в подводната археология и споделя, че този транспортен съд е „ Гьобекли тепе” на подводния свят. „ Гьобекли тепе” е най-стария прочут мегалит в света и постоянно се дефинира като кота нула на човешката история.
Каралоглу сподели, че артефактите, които бъдат открити на кораба ще бъдат изложени в музея в квартал Кемер, който стана „ епицентър на подводната археология ”.
Товарът от медни кюлчета е било главното изобретение на кораба, споделя Хакан Ониз, един от водолазите.
„ От типологията на кюлчетата установихме, че корабът е търговски от 16 в. Благодарение на откритието бе отворена нова глава в историята на подводната археология”, съобщи Ониз.
Броят на кюлчетата е бил избран от триизмерно сканиране на кораба, с помощта на сонарно изследване и фотографска мозайка.
Проучване сподели, че тези кюлчета са били добити от мините ситуирани в Кипър и са били излети през 15 или 16 в. преди новата епоха. Те са били превозени от там за остров Крит.
„ Вероятно корабът е бил заловен в стихия до момента в който е пътувал до егейските крайбрежия на Кипър. Носел е товар от медни кюлчета и тъкмо вида им ни оказа помощ с датировката на кораба. Това може да бъде най-стария транспортен съд пренасящ индустриални стоки”, сподели Ониз добавяйки, че в този момент ще се образува екип, който в продължение на 5 години да изследва кораба.
Преди това, транспортен съд датиран от 1400 година преди новата епоха бе открит край крайбрежията на Анталия, като се вярваше, че той е най-стария от своя тип, до този миг. Потвърдено е, че този транспортен съд е и по-стар от планове край българския бряг гръцки търговски транспортен съд, който е на възраст 2 400 година и бе описван като най-стария цялостен транспортен съд.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР