Група от около 40 членове на Европейския парламент изпрати писмо

...
Група от около 40 членове на Европейския парламент изпрати писмо
Коментари Харесай

Евродепутати настояват за разследване на Газпром заради цените на газа

Група от към 40 членове на Европейския парламент изпрати писмо до Европейската комисия, в което упорства за разследване на дейностите на " Газпром " във връзка с антитръстовите разпореждания на Европейски Съюз, което сякаш е доведело до повишение на цените на газа в Европа до рекордни равнища. Това съобщи източник в Европейския парламент пред. Европейската комисия удостовери приемането на това писмо, само че съобщи, че смята рекордното повишаване на цените на газа в Европа като резултат от справедливи фактори. 

" Група от 40 евродепутати от Полша и балтийските страни са подали молба до Европейската комисия с публично искане за осъществяване на антитръстово следствие против " Газпром " за дейности, които биха могли да доведат до повишение на цените на газа в Европа ", сподели източникът. 

" Мога да потвърдя, че Европейската комисия е получила това писмо и ще отговори на него навреме. На този стадий това е всичко, което можем да кажем по тази тематика ", заяви представителят на Европейска комисия Ариана Подеста. 

Друг представител на Европейската комисия Вивиан Лунела в това време съобщи, че Европейска комисия счита, че повишението на цените на газа в Европа е съвпадане на редица справедливи фактори. 

" Европейската комисия е изцяло наясно със забележителното нарастване на цените на газа и следи обстановката в страните от общността по отношение на върховете на цените. По време на пандемията предходната година цените на електрическата енергия бяха рекордно ниски. От тази позиция може да се чака нарастване на цените. В момента високите цени са резултат от композиция от фактори, значително заради забележителното нарастване на международното търсене на газ вследствие на икономическото възобновяване от пандемията. В по-малка степен това е резултат от увеличението на цената на квотите за CO2 в Европейската система за зелена търговия (ETC). Увеличаването на квотите на ETC води до в допълнение търсене на газ, който е най-щадящият околната среда стандартно гориво ", уточни Лунела. 

Сред другите справедливи фактори, посочени както от европейски, по този начин и от съветски специалисти, които Европейска комисия избра да не назове, в Северно море имаше дълготрайно мъртвило, което докара до спад в производството на електрическа енергия в морските полета на вятърни турбини, а газът беше употребен за компенсиране на тези загуби. 

Освен това цените бяха нараснали заради неналичието на благоприятни условия за увеличение на производството в Европа, по-специално в Норвегия, Холандия и Англия, и второ, отдръпването през 2021 година на по-голямата част от доставките на полутечен природен газ, за който европейските страни разчитаха на Азия, където икономическото възобновяване след рецесията през 2020 година провокира в допълнение търсене на сила.

" Съоръженията за предпазване на газ в Европейския съюз сега са запълнени със 71%. За сравнение преди година тази цифра доближи 82% ", уточни още представителят на Европейската комисия Вивиан Лунела. 

В сряда цената на газа на спот тържища счупи исторически връх и доближи съвсем 970 $ за 1000 кубически метра. В края на търговията обаче цената падна до към 800 $ за 1000 кубически метра. В четвъртък спадът на цените се форсира, достигайки към 735 $ за 1000 кубически метра. Интервюираните от ТАСС специалисти признаха, че цената на газа в Европа може да доближи 1000 $ за 1000 кубически метра при избрани условия. Факторите, влияещи върху цената, са обстановката на пазара на газ в Азия, времето в Европа и времето на пускане на " Северен поток 2 ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР