Група от над 320 гръцки артисти, учени, политици и други

...
Група от над 320 гръцки артисти, учени, политици и други
Коментари Харесай

Над 320 гръцки интелектуалци подкрепиха договора за името Северна Македония

Група от над 320 гръцки актьори, учени, политици и други интелектуалци, самоопределящи се като " левичари, демократи и прогресивни жители ", сложиха пописа си под документ, с който приветстват подписания в Преспа " исторически и почтен контракт " за новото име Северна Македония на прилежащата страна, съобщи организация АНА-МПА.

В документа те подчертаха, че този контракт обезпечава едно бъдеще на мир, взаимност и взаимно развиване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред подписалите документа са писателите Василис Василикос и Реа Галанаки, академични преподаватели Талия Драгона, Янис Дросос, Костас Зорас и Алексис Ираклидис, актьорите Димитрис Каталифос, Стефанос Линеос и Георгиос Кимулис, композиторът Нотис Маврудис, публицисти, историци, юристи.

Гръцките интелектуалци считат, че решението на дългогодишния спор за името, заложено в контракта от Преспа, напълно дава отговор на гръцките претенции за съставно име с географско определение и ясно дефинира политическите, историческите и културните граници сред " Гръцка Македония и Северна Македония ", като освен това зачита достолепието и правото на самоопределяне на прилежащата страна.

Според гръцките медии до момента документът е подписан от 326 интелектуалци, а събирането на подписи продължава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР