Група от коренното население в Канада твърди, че е открила

...
Група от коренното население в Канада твърди, че е открила
Коментари Харесай

Откриха стотици немаркирани гробове в бивше училище в Канада

Група от коренното население в Канада твърди, че е разкрила стотици немаркирани гробове, чийто прецизен брой към момента не е конкретизиран, на територията на бивше учебно заведение в провинция Саскачеван, съобщи ББС.

Според нея това може да се окаже едно от най-значителните събития в канадската история.

Откритието идва единствено седмици откакто в страната беше открит всеобщ гроб с останките на 215 деца в някогашен католически пансион.

Подобни училища-интернати са били ръководени от канадското държавно управление и религиозните управляващи през XIX и XX век за асимилация на коренното население.

Коренният народ назовава откритието „ ужасяващо и шокиращо “. Предвижда се повече детайлности, свързани със случая, да бъдат разкрити по време на конференция този четвъртък.

Културният геноцид в Канада

Пери Белегард, народен водач на Асамблеята на първите народи, дефинира намирането на гробовете като „ трагично, само че не и изненадващо “.



„ Призовавам всички канадци да поддържат Първите народи в този извънредно сложен и прочувствен миг “, написа той в Туитър.

Между 1863 година и 1998 година повече от 150 000 деца от коренното население са били отнети от фамилиите им и настанени в тези учебни заведения, където не е било позволено да приказват езика си или да практикуват културата си, а доста от тях са били измъчвани и насилвани.

През 2008 година беше основана комисия, с цел да документира въздействието на тази система. Тя откри, че огромна част от децата в никакъв случай не се завърнали в родните си общности. Тогава канадското държавно управление сервира публично опрощение за своите дейности в предишното.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР