Група от Асоциацията на журналистите и писателите в Румъния е

...
Група от Асоциацията на журналистите и писателите в Румъния е
Коментари Харесай

Най-голямата журналистическа асоциация в Румъния ще рекламира Велико Търново

Група от Асоциацията на публицистите и писателите в Румъния е на двудневно посещаване във Велико Търново и Арбанаси, с цел да се запознае с историческите забележителности и културното благосъстояние на града и общината.

Гостите бяха посрещнати от кмета Даниел Панов, който ги срещна и с предишното на Велико Търново, само че и със актуалния градски профил, икономическия капацитет, просветителната конструкция, опциите за развиване.

„ Нашата цел е да строим мостове, а най-трайните връзки сред България и Румъния са културата и туризмът. Асоциацията ни е дейна повече от 65 години. Всеки от нас ще опише, че България и Велико Търново би трябвало да бъдат посетени. Представляваме всевъзможен тип туристическа преса – вестници, списания, в групата ни има блогъри, фотографи и фоторепортери, телевизионни оператори. Това е едно от най-хубавите ни пътувания “, разяснява ръководителят на асоциацията Михай Огринжи. В групата има също представители на туристическия отрасъл, на IT-компании, както и академични преподаватели.

Посещения на крепостите Царевец и Трапезица, на Констанцалиевата къща и църквата „ Рождество Христово “ в Арбанаси, на Самоводската чаршия и на Мултимедийния посетителски център е включено в програмата на румънските публицисти. Летният оперен фестивал „ Сцена на вековете “ и присъединяване на Букурещката опера през 2023-а година на Царевец също бе измежду тематиките на диалога.

Посрещане и ревю на мощите на Света Петка Търновска във Велико Търново е също самодейност, за чиято реализация публицистите от северната ни съседка дадоха обещание да спомагат. Тленните остатъци на светицата се съхраняват в побратимения румънски град Яш.

Аналогичен тур в Румъния, в който да се включат публицисти и представители на туристическия бранш от Велико Търново и България ще бъде проведен от Общината, разяснява Даниел Панов.

В срещата участваха също заместник-кметът Нейко Генчев, който показа богатия културен календар на града, шефът на Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ Борислав Йорданов и историкът и музеен организатор Емил Врежаков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР