Група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре в парламента

...
Група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре в парламента
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ ще предложат горенето на отпадъци да стане престъпление

Група народни представители от ГЕРБ ще внесат на следващия ден в Народното събрание искане за смяна в закона, с които горенето на боклуци да стане закононарушение, заяви през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от организация " Фокус ". Това ще рече, че глобите ще са по-сериозни и ще включват даже затвор.

Пред публицисти през днешния ден Фандъкова уточни, че работата по новите законови текстове е почнало след нейно гледище. Тя уточни, че плануваните в този момент парични санкции не правят работа. Кметът на София не уточни кой закон ще бъде изменен, само че евентуално става дума за Закона за ръководство на отпадъците.

Според него сега санкцията за едноличните търговци или юридическите лица, които изгарят или третират нелегално неопасни боклуци, е от 1400 до 4000 лева Фиш за 10 до 50 лева се връчва при маловажни случаи.

Кметът на София уточни, че единствено за последната седмица са направени повече от 60 инспекции за горене на боклуци навън, като са формирани над 20 акта.

Фандъкова призна, че последните дни е имало обилни превишения на равнището на замърсяването на въздуха, като отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците са повода за тях.

Изнесени напролет данни от гражданското съдружие AirBG за предишния отоплителен сезон сочат, че най-вече дни със замърсяване над нормата е имало във Видин (91 дни, или 42% от сезона), Русе (73 дни), Пловдив (65) и София (41). От сдружението регистрираха също, че с 1.8 години се съкратява приблизително животът от мръсния въздух, до момента в който от пушенето – с 1.6 години.

До края на годината се чака да тръгне уеб сайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от инсталираните от общината по европейски план 22 контролни станции. Мониторингът за качеството на въздуха се прави по 9 индикатора, измежду които въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.

В началото на месеца Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да сътвори на уеб страницата си и на страницата си във фейсбук директен достъп до системата за даване на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в действително време. Общината е длъжна да показва всеки месец доклад какво е било качеството на въздуха през миналия месец, какъв брой постоянно улиците са били мити и в период от 2 месеца от през днешния ден да показа проект за засаждането на дървета през 2020 година Това са единствено част от новите привременни ограничения, които съдът наложи против общината, до момента в който завърши делото за мръсния въздух, което бе заведено от жители и неправителствената организация " Група за чист въздух ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1587)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР