Група марокански активисти преименуваха петнайсетина улици в центъра на Рабат,

...
Група марокански активисти преименуваха петнайсетина улици в центъра на Рабат,
Коментари Харесай

Поставиха табели с имена на известни, но невидими жени в Рабат

Група марокански деятели преименуваха петнайсетина улици в центъра на Рабат, като сложиха табели с имена на " известни, само че невидими " дами, съобщи Франс прес.

" Целта е да се даде място на дамата, която е изключена от публичното пространство и е лимитирана в домашния кръг, " изясни Бети Лашгар - една от деятелите на придвижването за пълноправие МАЛИ - абревиатура на названието, което в превод от френски език значи " различно придвижване за самостоятелна независимост ".

" В Мароко на процедура всички улици носят имена на мъже, което е един от знаците на мъжката доминация, " акцентираха дейците от МАЛИ.

Улица " Мулай Идрис " (основателят на идриското царство) бе преименувана като " Кeнза ал-Аурабия " - кралица от същата династия от VIII век. Авеню " Патрис Лумумба " получи името " Турия Шауи " - първата жена-пилот в Мароко.

Във Франция социална група с названието " Ну тут " - в прев. " Всички ние " заяви, че през нощта на 7-ми против 8-ми март е преименувала 1400 улици в Париж. Мароканското придвижване обаче е решило да не организира акцията на 8-ми март, защото " един ден не е задоволителен в битката за правата на дамите, " както и в битката срещу насилието у дома и на улицата, а също и за достъп до обучение и за политическо показване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР