Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в

...
Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в
Коментари Харесай

В Гърция - горят турски знамена заради Света София

Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски флагове в Солун в символ на митинг против възобновяването на " Света София " като джамия за поклонение в Истанбул, осведоми Анадолската организация.
Групата изгорила турско знаме, откакто се събрала пред огромна черква в Солун, преди да потегли към турското консулство, държейки банери: " За родината, нацията и православието ". Протестиращите били спрени пред консулството от силите за сигурност, само че изгорили друго турско знаме, пеейки гръцкия народен химн и крещейки лозунги.
Освен като настояща джамия, " Света София " е и една от най-хубавите дестинации в Турция за локални и задгранични гости. През 1985 година, като музей, " Света София " е включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание. Тя служи като черква в продължение на 916 години до завладяването на Истанбул, като джамия от 1453 до 1934 година - близо 500 години - и като музей в продължение на 86 години.
Турският президент Реджеп Ердоган и други турски водачи от дълго време се стремяха да върнат църквата към статут на функционираща джамия, отворена за поклонение. Турски съд анулира разпореждане на кабинета от 1934 година, трансформирало " Света София " в музей, проправяйки пътя за потреблението ѝ като джамия.
През новата епоха на " Света София ", турската дирекция по вероизповеданията ще управлява религиозните служби в джамията, а Министерството на културата и туризма ще управлява дейностите по реституция и консервация.
Архитектурното богатство е отворено и за локални и задгранични туристи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР