Група изследователи от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, при

...
Група изследователи от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, при
Коментари Харесай

Намериха извънземни диаманти в метеорит

Група откриватели от Федералното политехническо учебно заведение в Лозана, Швейцария, при проучване на астероид са намерили диамантени зърна, за които допускат, че са били образувани на друга планета, написа Nature Communications.
Метеоритът е паднал през 2008 година в Судан. Части от астероида, наименуван 2008 TC3, били открити в Нубийската пустиня. Метеоритът е от рядката група на урейлитите и съдържа огромно количество въглеводороди под формата на графит и диаманти.
Според откривателите диамантите са се формирали на протопланета, зародила дружно със Слънчевата система, която след това се е разрушила.
Учените считат, че диамантите са се образували не при допира на метеорита със земната атмосфера, а по-рано, на въпросната протопланета. Според тях планетата е била по-голяма от Меркурий, само че по-малка от Марс, а диамантите са се образували при налягане от 20 гигапаскала.
Теоритичните модели позволяват възникването на протопланети, появили се дружно със Слънчевата система, само че до момента доказателства за това не са били открити, написа още Nature Communications.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР