Група измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа

...
Група измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа
Коментари Харесай

Компютърните измамници ощетили с над 60 млн. евро фирми от САЩ, Канада и Европа

Група измамила компании от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро е арестувана у нас, научи " По света и у нас ". Арестувани са 7 души, измежду тях един жител на Ливан и един на Ирак. Двамата чужденци са непрекъснато пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е непосредствен до някогашни притежатели на огромен търговски център в столицата.

Измамените компании са над 47, най-малко за толкоз има открити доказателства. Сред тях има огромни американски компании, които оперират в областта на металопроизводството, както и на производството на здравно съоръжение. Измамите са ставали посредством изпращане на фишинги - подправени имейли, в които след реализация на търговски покупко-продажби, са изпращани разнообразни от тези на формалните контаргенти банкови сметки, по които да бъдат преведени парите и по този начин са присвоени доста пари.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: С помощта, както стана прочут термина " хакер " се влиза в посредством нерегламентиран достъп до комерсиална коренспонденция - съществена имейли сред търговски сдружения, които водят избрана комерсиална връзка. Следи се деликатно връзката и когато наближи момента на заплащането за съответната стока и услуга се изпраща подправен имейл, който имитира имейла на контрагента с дребна разлика - сменя се една писмен знак или цифра. И се поканва колегата да заплати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България.
Български жители са главно финансови мулета. Те е трябвало да имат интернет банкиране. Чрез него тези пари, без да се върви до банков клон, се изпращат до азиатски страни където банковият режим е много по-либерален. След това се изтеглят парите и се връщат към ливанеца и иракчанина, които са в основата на тази активност.
 ГДБОП удари група компютърни измамници, ощетила компании за десетки милиони ГДБОП удари група компютърни измамници, ощетила компании за десетки милиони
ГДБОП и спецпрокуратурата са блъснали компютърни измамници, работили посредством фишинг мейли и ощетили компании в Европа и Съединени американски щати за десетки милиони евро, научи е...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР