Група европейски специалисти съобщиха в сряда, че до дни ще

...
Група европейски специалисти съобщиха в сряда, че до дни ще
Коментари Харесай

Специалисти от Европа ще представят гривна за проследяване на заразени

Група европейски експерти оповестиха в сряда, че до дни ще предложат технология за смарт телефони, която ще оказва помощ да се наблюдават хора, имали контакт със инфектирани с ковид. Тя може да работи и през националните граници, да оказва помощ на здравните управляващи бързо да реагират и то без да нарушава правата в Европейски Съюз за отбрана на персонални данни и следене.

Платформата ще бъде показана евентуално на 7 април, а мобилното приложение за нея - към седмица по-късно.

Инициативата включва събиране на данни посредством смарт телефоните, които да демонстрират с кого е имал непосредствен контакт притежателят, тъй че по-късно с него да се свържат здравните управляващи, тъй като е в рискова група. Така може да се избегне тоталната обсада на цялото общество или на обособени общности с следващи големи загуби за стопанската система.

Европейският план се назовава Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) и включва над 130 разнообразни експерти от 8 европейски страни. Те следват сполучливите модели от азиатския метод за следене по какъв начин се популяризира вирусът и дали се съблюдава карантината. Но методите им няма да нарушават разпоредбите на Европейски Съюз, плануват непринудено включване, анонимност на участниците, не употребяват персонални данни и информация за геолокация, подхожда на GDPR и е тествана и сертифицирана от експерти по сигурност.

Технологията, създадена в Австрий, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швейцария, ще е за времето след преодоляването на най-критичната фаза от пандемията. Понеже се допуска след нея главните разпространители на COVID-19 ще са атипични случаи, концепцията е когато подобен инфектиран бъде диагностициран, незабавно да бъдат предизвестени всички, с окито е имал контакт, с цел да се спести ново експлоадиране на ковид.

За да не се постановат тотални блокади, ще е нужно най-малко 60% от популацията да носи особено устройство (вероятно някакъв вид дребна гривна), която посредством Bluetooth ще се свързва устройствата на другите. Данните за тези контакти ще се съхраняват на самото устройство, а не в някакъв централен сървър. Ако доктор откри заразяване, той или доверено лице по сигурността в здравното заведение, ще може да отвори криптираната информация, да види с кого се е срещал и незабавно да предизвести хората да минат в самоизолация до инспекцията.

Проектът е подобен с приложението в Сингапур TraceTogether, само че също така ще употребява и национални кодове, тъй че да се употребява в няколко страни по едно и също време.

Освен PEPP-PT се чака през идната седмица и представянето на приложение за следене Healthy Together. То е на берлински стартъп, управителен от компанията за ръководство на данни Via, финтех групата finleap и компанията за застрахователни технологии Wefox Group.

Основателят и началник на Via Саша Гартенбах сподели за " Ройтерс ", че са в контакт с PEPP-PT и че платформите им се допълват.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1389)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР