Група евродепутати, които са на посещение в Будапеща, изразиха съмнения

...
Група евродепутати, които са на посещение в Будапеща, изразиха съмнения
Коментари Харесай

Евродепутати: Унгария не е готова за замразените средства на ЕС

Група евродепутати, които са на посещаване в Будапеща, показаха подозрения дали считат, че Унгария е подготвена да получи замразените парични средства на Европейски Съюз, заяви „ Политико “.


Членовете на Европейския парламент взеха отношение по продължаващия спор сред Европейската комисия и дясното държавно управление на Виктор Орбан след опасенията на Брюксел по отношение на независимостта на правосъдната система и корупцията в Унгария.

Четирима евродепутати от целия набор разкритикуваха унгарския одитен орган като неприспособим за задачата и упрекнаха държавното управление, че употребява публични поръчки, с цел да " обогати фамилията и приятелите на Виктор Орбан ".

" Въпросите ни към държавния одитен орган по отношение на злоупотребите, манипулирането на търгове, надеждността на бюджетните сметки, докладването на случаи на измами на прокуратурата останаха без отговор ", съобщи пред кореспонденти в Будапеща Моника Хьолмайер, ръководител на парламентарната комисия по бюджетен надзор.

В края на тридневното си посещаване с маджарски държавни чиновници, неправителствени организации и публицисти европейските законодатели похвалиха напредъка на Унгария по някои въпроси, свързани с върховенството на закона, само че показаха няколко минуса, които ще предадат на Комисията.

Парламентът няма право да взема решение дали Комисията ще размрази кохезионните фондове и фондовете за възобновяване на Унгария след пандемията, само че неведнъж е призовавал изпълнителната власт на Европейски Съюз да затвърди позицията си.

Хьолмайер упрекна унгарското държавно управление, че разпорежда публични поръчки на другарски настроени компании, като в същото време употребява ограничения като специфични налози и изключително законодателство в последния миг, с цел да подкопае конкуренцията.

" Позволете ми да ви припомня, че Унгария е член на единния пазар на Европейски Съюз, а на единния пазар не може да има дискриминация на фирмите, всички те би трябвало да имат идентични права и идентични отговорности ", добави Холмайер.

Въпреки това евродепутатите похвалиха напъните на Унгария за подсилване на независимостта на правосъдната система и приветстваха основаването на Органа за интегритет в страната - нов антикорупционен орган.

Наскоро унгарското държавно управление показа правосъдна промяна за обезпечаване на парични средства от Европейски Съюз на фона на продължаващото икономическо стесняване и инфлацията, която през април доближи 24% на годишна база.

Според чиновници на Европейски Съюз тази промяна може да разреши на Унгария да деблокира към 13 милиарда евро от кохезионните фондове. Те подчертаха, че с изключение на техническата оценка, Комисията ще би трябвало да реши и политическите разноски за отпущането на парични средства на Унгария.

Останалите средства от кохезионния фонд - на обща стойност 22 милиарда евро - обаче остават блокирани по други аргументи, като да вземем за пример оттегляне от демократичните правила, " закон за отбрана на децата ", който се счита за хомофобски, отношението на Унгария към търсещите леговище и академичната самостоятелност на унгарските университети.

Отделно от това страната чака и 5,8 милиарда евро безплатни средства и 6,6 милиарда евро евтини заеми от Европейски Съюз в границите на фонда за възобновяване. Но с цел да стане това, тя ще би трябвало да извърши 27 условия или " супер стадии ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР