Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион

...
Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: 1 милион видове са застрашени от изчезване

Група специалисти по биоразнообразието към Организация на обединените нации предизвестяват, че 1 милион типове от съществуващите 8 милиона, са застрашени от изгубване и тази наклонност се форсира, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенциите цитират отчет на Междуправителствената платформа за биологично многообразие и екосистемни услуги /IPBES/. В него е обрисувана мрачна картина за бъдещето на човечеството, ако не настъпят бързи и обилни промени в моделите ни на произвеждане и ползване.

" Ние подкопаваме самите основи на нашите стопански системи, на нашите средства за битие, на хранителната ни обезпеченост, на здравето ни и на качеството ни на живот в световен мащаб ", акцентира Робърт Уотсън, ръководител на IPBES.

Обезлесяване, интензивно земеделие, сръхулов на риба, повсеместна урбанизация,минна индустрия - 75 % от околната среда е била мощно променена в резултат на човешката активност, като не са били пощадени и 66 % от морската среда. В резултат на всичко това към 1 милион типове, представители на флората и фауната, са застрашени от изгубване, като доста от тях ще бъдат заличени в идващите десетилетия.

Изправени сме пред шестото всеобщо изгубване на типове в историята на планетата и първото, провокирано от човешката активност. То може да бъде предотвратено единствено при изискване, че се вземат бързи и решителни ограничения. Загубата на биоразнообразието заплашва човечеството в същата степен, както и климатичните промени.

Петте основни аргументи за изгубването на биологичните типове в наши дни са неправилното потребление на земята /интензивно селско стопанство, обезлесяване/, директната употреба на ресурсите / лов, риболов/, климатичните промени, замърсяването на околната среда и инвазивните типове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР