Група египетски археолози откри малка статуя на Сфинкс по време

...
Група египетски археолози откри малка статуя на Сфинкс по време
Коментари Харесай

Археолози откриха малка статуя на Сфинкс в Египет

Група египетски археолози откри дребна скулптура на Сфинкс по време на разкопки в провинция Ел Миня в централен Египет, оповестиха египетските управляващи, представени от РИА " Новости ".

Според генералния шеф на Дирекцията за антики на Централен Египет Гамал ал Самастауи статуята е направена от варовик, височината й е 35 см, дължината й е 55 см. Статуята има „ ясни и красиви черти и елементи “, които „ отразяват равнището на умеене на древноегипетския ваятел “.



На какъв брой години, обаче, е дребното копие на Сфинкса, не се прецизира.

По време на същите разкопки археолозите са разкрили и редица амулети, направени от фаянс и керамика, глинени съдове с разнообразни форми и размери, и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 година прочие н. е.), е първият, който е разпоредил основаването на известния Сфинкс в Гиза. Той съставлява скулптура на лъв с човешко лице, и към момента се счита за най-големия в света.
Тайно укритие: Откриха най-големия заветен скарабей от Древен Египет Сред находките са и огромен брой мумифицирани дървени и бронзови котки
Смята се, че Хефрен е заповядал се извае с неговите лични черти на лицето това на Сфинкса, а сфинкс на арабски значи „ татко на страха “.

Според историците всички последващи фараони са приемали за собствен дълг да се опитат да заменят главата на Сфинкса със собствен облик, като не допират основата му, а единствено възобновяват лицето на статуята.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР