Група британски потребители са подали жалба срещу Google във Върховния

...
Група британски потребители са подали жалба срещу Google във Върховния
Коментари Харесай

Британски потребители съдят Google за 3,2 млрд. лири

Група английски консуматори са подали тъжба против Гугъл във Върховния съд, обвинявайки интернет колосът, че е „ заобиколил “ настройките за дискретност в браузъра Safari, вграден в iPhone, като по този метод е можел да следи интензивността им в Интернет. Търсеното от съда обезщетение е в размер до 3,2 милиарда лири.

Съдебният иск е заведен от името на 4,4 милиона английски консуматори на iPhone, като правосъдната борба ще се управлява от някогашния началник на потребителската група Which? Ричард Лойд, като това се счита за първото правосъдно дело от подобен мащаб в Обединеното кралство.

Решението за жалбата е взето още през ноември 2017 година, когато Лойд съобщи, че посредством тези дейности потребителите ще изпратят „ мощно известие “ до Гугъл и останалите колоси в Силициевата котловина, че те (потребителите) не се опасяват да се борят, в случай че законите са нарушени.

Според жалбата, Гугъл е упрекната в нелегално събиране на персонална информация за профилиране на аудиторията за изпращане на реклами, като е заобиколила настройките за дискретност по дифолт, които блокират следенето на потребителя на iPhone, като това е ставало в интервала от август 2011 до февруари 2012 година

Адвокатите на групата с забавно име „ Гугъл You Owe Us “ (Google, дебитор си ни), са декларирали пред съда, че информацията, събирана от Гугъл, включва раса, физическо и психическо здраве, политически пристрастия, половост, обществена класа, финансови привички, пазарни привички и данни за местонахождението, написа в. Guardian.

Данните са били събирани посредством „ потайно следене и сравняване “ на браузването през iPhone, познато като “Safari Workaround”, като тези дейности са били разкрити от академик от Станфордския университет през 2012 година



Гугъл към този момент заплати $39,5 милиона, с цел да уреди правосъдни тъжби в Съединени американски щати, свързани с тази процедура. През август 2012 година щатската Федерална комисия по търговия (FTC) санкции Гугъл с $22,5 милиона за следене на браузъра Safari, даже в случай че потребителите са избрали настройката „ не ме следи “. Гугъл бе принудена да заплати спомагателна санкция от $17 милиона, наложена от прокурорите на 10 щата поради неразрешеното слагане на „ бисквитки “ в компютри, употребяващи уеб браузърите на Apple Safari от 2011 до 2012 година

Компанията реализира извънсъдебно съглашение и с дребен брой английски консуматор на iPhone. Сега групата „ Гугъл You Owe Us “ се надява да завоюва най-малко 1 милиард лири обезщетение за към 4,4 милиона консуматори с iPhone, което значи по 200 лири на всеки, само че жалбата до съда демонстрира, че групата се пробва да получи 3,2 милиарда лири, или всеки жалбоподател би получил до 750 лири.

Гугъл разяснява в началото, че правосъдният иск е „ несъответствуващ “, защото не допустимо да се разпознават тези, които може да са били наранени и че не може да се допусна дали Safari Workaround е довело до откриване на каквато и да е информация на трети страни.

Anthony White QC, for Гугъл, said the court should not permit a single person to co-opt the data protection rights of millions of individuals for the purpose of advancing a personal campaign agenda.

Директорът за информационните въпроси на Гугъл Англия Том Прайс е декларирал, че „ поверителността и сигурността на нашите консуматори е извънредно значима за нас. Това дело се отнася до събития, които са се случили през 6 години и те са били „ адресирани “ по подобаващ метод още тогава. “ Според него, жалбата би трябвало да бъде отхвърлена.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР