Група бразилски адвокати и бивши министри поискаха от Международния наказателен

...
Група бразилски адвокати и бивши министри поискаха от Международния наказателен
Коментари Харесай

Призиви към Международния наказателен съд да разследва бразилския президент

Група бразилски юристи и някогашни министри желаеха от Международния углавен съд да проверява бразилския президент Жаир Болсонаро за хипотетично подстрекателство към геноцид на коренното население и за некадърност да опази горите и земите, в които то живее, съобщи Асошиейтед прес.

Документът, който юристите и някогашните министри са пратили на съда, включва 33 дейности и мнения на Болсонаро. Сред тях са изразена гласно от президента поддръжка за противозаконни минни действия в дребни мащаби в предпазените зони и рецензии към някои държавни чиновници, работещи по въпросите на околната среда и на коренното население.

На конференция създателите на апела споделиха, че има систематични и широкоразпространени офанзиви против коренните племена при ръководството на Болсонаро, който желае да насърчи икономическото развиване на Амазония неведнъж в ущърб на наредбите за отбрана на околната среда.

Засега канцеларията на президента не е коментирала новината. В предишното обаче Болсонаро беше декларирал, че отбраната на околната среда неведнъж се трансформира в затруднение пред икономическото развиване на Бразилия. Той сподели, че неговата администрация работи по нов закон, който ще узакони минните действия в дребни мащаби в предпазените региони.

Същевременно съгласно данни на бразилския Национален институт за галактически проучвания обезлесяването на бразилската част на Амазония е трансферирало прага от 10 000 квадратни километра за първи път от 2008 година насам в интервала август 2018 година - юли 2019 година Това е с 43 % повече спрямо предходните 12 месеца, съобщи Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР