Група американски учени създадоха невронна мрежа, която може да чете

...
Група американски учени създадоха невронна мрежа, която може да чете
Коментари Харесай

Научиха изкуствен интелект да чете мозъчна дейност

Група американски учени сътвориха невронна мрежа , която може да чете интензивността на кората на основния мозък по време на диалект, да преобразува получените сигнали в код и да възпроизвежда това, което човек споделя. В бъдеще, споделят учените, това може да помогне на немите хора да приказват.
Американските учени Джоузеф Майкин, Дейвид Моузес и Едуард Чанг научиха изкуствен интелект (ИЕ) да чете мозъчна активност и да разбере какво споделя човек в този миг. Резултатите от техните проучвания са оповестени в списанието Nature Neuroscience и представени от “Коммерсантъ “
Засега моделът на невронната мрежа, основан от групата учени, работи единствено върху лимитирано количество първични данни с авансово избрана мозъчна интензивност, която е виновна за човешката тирада. Въпреки това, те съумяха да реализират акуратност на възпроизвеждане на казаното в 97%, предава организация Фокус.
Както доктор Кристиан Херф от Маастрихтския университет отбелязва, учените „ реализираха равнище на акуратност, което никой не е успявал да реализира до момента “.
Самите откриватели споделят, че ИЕ, който са основали, може да се трансформира в новаторска технология, която ще даде опция на немите хора да приказват. " Все още сме надалеч от това, само че считаме, че тази технология може да се трансформира в основа за речева протеза ", написа вестник The Guardian, цитирайки Мейкин.
За да основат изкуствен интелект, който може да чете мислите, учените помолиха няколко доброволци да прочетат в резюме набори от къси фрази. В този случай единствено самите изречения, които бяха повторени от най-малко трима разнообразни участници, бяха определени за самата невронна мрежа. В резултат на това учените събраха към 50 изречения, състоящи се от 250 неповторими думи. По време на четене на участниците в опита бяха сложени електроди, което даде опция да се чете мозъчната им интензивност. Получените данни бяха заредени в стратегия, която ги трансформира в набори от цифри. Тогава невронната мрежа влезе в деяние, като се опита да възпроизведе в началото прочетения текст от получените числа. При първите опити системата съобщи несвързани звуци. Но в нея бяха заредени истински изречения, с които всякога тя сравняваше личния си текст. В същото време системата открои логиката на конструиране на изречения. В резултат на доста опити учените съумяха да реализират невиждана акуратност на възпроизвеждането с грешките от едвам 3%.
Вярно е, че самите учени признават, че макар постигнатия сполучлив резултат, използването на тази технология към момента е надалеч.
В последна сметка, тяхната невронна мрежа се учи от доста малко количество данни и с увеличение на размера им процентът на грешките внезапно се усилва. Ако обаче за опита приказва единствено един човек, системата се учи по-бързо. Така тя може да стане съвършен асистент за немите хора в бъдеще.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР