Група американски и швейцарски учени откриха най-стария съществуващ материал на

...
Група американски и швейцарски учени откриха най-стария съществуващ материал на
Коментари Харесай

Откриха най-стария материал на Земята

Група американски и швейцарски учени откриха най-стария действителен материал на Земята, съобщи „ Би Би Си “. Според тях това е галактически астероид на 7.5 милиарда години – съвсем двойно по-стар от Слънчевата система.

На обширен разбор са били подложени 40 зрънца от астероида „ Мърчисън “, паднал в Австралия през 1969-а, като за задачата фрагменти от него са били разрушени на прахуляк. Възрастта на всяко от тях се дефинира, според от това с какъв брой галактически лъчи взаимодействат. По-голямата част от частите са на възраст сред 4.6 и 4.9 милиарда години, а най-старото от тях е на 7.5 милиарда години. За съпоставяне Слънцето е на 4.6 милиарда години, а Земята – на 4.5. Резултатите са оповестени в сборника на Националната академия на науките в Съединени американски щати.

„ Само 10% от зрънцата са по-стари от 5.5 милиарда години, 60% от тях са „ млади “, сред 4.6 и 4.9 милиарда години, а останалите варират сред най-старите и най-младите. Сигурен съм, че има и по-стари минерали в „ Мърчисън “ и други астероиди, просто към момента не сме ги разкрили “, споделя водещият създател на изследването, доктор Филип Хек.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР