Група „Металика“ и Афганистанския национален институт по музика спечелиха престижната

...
Група „Металика“ и Афганистанския национален институт по музика спечелиха престижната
Коментари Харесай

„Металика“ и музикален институт от Афганистан спечелиха наградата „Полар“

Група „Металика“ и Афганистанския народен институт по музика завоюваха влиятелната шведска премия „Полар“ за 2018 година, заяви Контактмюзик.

За първи път хеви метъл група печели премията „Полар“, която се присъжда за значими музикални достижения. Журито обоснова избора си с довода, че „Металика“ „чрез виртуозни осъществявания и извънредно бързо темпо“ е извела рок музиката „до места, където тя преди не е достигала“.

Барабанистът Ларс Улрих, който е съосновател на „Металика“, сподели, че премията „ги слага в доста изтъкната компания“. Певецът и китарист Джеймс Хетфийлд, китаристът Кърк Хамет и басистът Робърт Трухильо също обявиха, че за тях премията е огромна чест.

„Металика“ е една от най-успешните групи в света. От албумите й са продадени повече от 110 милиона копия. Тя е оглавявала ранглисти за най-хубавите метъл групи за последните 30 години, а през 2009 година беше въведена в Залата на славата на рокендрола.

Афганистанският институт е отличен, тъй като „възражда афганската музика и демонстрира, че е допустимо животът да бъде изменен с музика“.

Наградата „Полар“ е учредена през 1989 година от Стиг Андершон, управител на група АББА. Шведското музикално отличие на стойност 1 милион крони (124 000 долара) се присъжда всяка година на един поп реализатор или група и на един типичен музикант. Лауреати на премията „Полар“ са Пол Саймън, Пати Смит, Бьорк, Енио Мориконе, Боб Дилън, Елтън Джон, „Лед цепелин“, „Пинк Флойд“, Дитрих Фишер-Дискау, Исак Щерн, Питър Селърс, Чък Бери. Миналата година оценката беше присъдено на рок артиста Стинг и джаз музиканта Уейн Шортър.

Новите лауреати ще получат премията си от представител на шведското кралско семейство на 14 юни в Стокхолмската концертна зала.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР