Грухтенето на прасетата разкрива как се чувстват. Учени от Дания

...
Грухтенето на прасетата разкрива как се чувстват. Учени от Дания
Коментари Харесай

Грухтенето на прасетата разкрива как се чувстват

Грухтенето на прасетата разкрива по какъв начин се усещат . Учени от Дания са събрали база данни от грухтене, сумтене, хълцане, хъркане и писъци на стотици свине, от всеки стадий от живота им. Тя ще бъде употребена, с цел да помогне на фермерите да схванат по-добре прочувственото положение на своите животни и да подобрят тяхното богатство в бъдеще. 

Експертите създават софтуерна стратегия за наблюдаване на грухтенето на прасетата, с цел да дефинират по кое време имат потребност от помощ.

Програмата, която ще е с изкуствен интелект, ще дефинира с огромна акуратност дали звуците, издавани от прасетата, са израз на позитивни или негативни усеща. Ще се схващат и събитията при които се издават.  Например обстановки като кърмене на прасенца, среща с техните майки или с други свине, както и идно кръвопролитие.

„ Решихме да се съсредоточим върху прасетата, тъй като те са доста гласовити “, споделя бихевиористът на животните Елоди Брийфър от университета в Копенхаген в Дания, която управлява изследването.

Оказва се, че прасетата са измежду най-приказливите селскостопански животни. Техните „ гласове “ постоянно са изследвани, с цел да се разбере какво споделят.

Екипът на Брифър е събрал 7414 звуци от 411 свине , които са били записани от 2013 година от няколко разнообразни проучвателен групи. Някои от откривателите са записали грухтенето на новородени прасенца. Други са изследвали звуците, издавани от свине, отбити от майките си. Записвани са и звуци, издавани от възрастни екземпляри в характерни обстановки, като да вземем за пример когато са били изолирани.

Резултатът е най-изчерпателната аудио база данни за грухтене на свине, събирана в миналото. „ По принцип събрахме толкоз доста звуци, че бихме могли да обхванем съвсем целия живот на прасетата “, сподели Брифър.

Базата данни има 19 категории звуци, в които прасетата вършат характерно сумтене, в това число „ събиране “, „ сгушване “, „ изненада “, „ очакване “ и „ тичане “ – само че също и „ борба “ и „ кастрация “.

Като цяло високите сумтения подхождат на негативни прочувствени положения, до момента в който ниските звуци подхождат на позитивни положения. Изследователите също следят и такива, които не са лесни за категоризиране. Например някои високи тонове с къса дълготрайност могат да бъдат позитивни.

Брифър и нейните сътрудници имат намерение да внедрят своята база данни със звуци в софтуерно приложение, което ще следи грухтенето на прасетата в свинефермите и ще уведомява фермерите, когато техните животни показват негативни страсти.

  • Хирургически принадлежности на 1000 години са открити в Перу

 

# Грухтенето на прасетата разкрива по какъв начин се усещат

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР