Грубо казано, коронакризата ще доведе до едни изгубени три години.

...
Грубо казано, коронакризата ще доведе до едни изгубени три години.
Коментари Харесай

Икономист: Коронакризата ще доведе до изгубени три години

Грубо казано, коронакризата ще докара до едни изгубени три години. 2021 година ще е година на възобновяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а. Това, което Европейската комисия дава като прогноза, е, че ще се върнем към остарялата си траектория през 2022 година.
Това сподели пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който следва да показа обичайния си различен на държавния бюджет. Водещият претекст за тазгодишния различен бюджет е възобновяване и икономическият напредък, акцентира Ганев.

„ Ако при идването на пандемията през март и април трябваше да се търсят отговори на икономическия удар, към този момент се намираме в друга обстановка, в която ударът отмина: каквото сме защитили с ограничения като 60/40, то към този момент се е случило или пък към този момент е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват към този момент по-широки ограничения за възобновяване и стопански напредък “, разяснява Петър Ганев.

„ Директният отговор в здравната и обществената система е явен. Той е неминуем като еднократни коронамерки “, добави Ганев.

Той уточни, че е належащо ускорение на данъчната обезценка на процедура на 100% още първата година и краткотрайно понижаване с 5-процентни пункта на осигурителната тежест, тъй като това ще даде тласък на фирмите.

„ Отпускането на малката врата за Данък добавена стойност “ съгласно икономиста е контрапродуктивно.

„ То е съответна мярка, за два-три съответни бранша, което първо ще има противоречив резултат и по-скоро ерозира приходната част за сметка на много повишаваща се разходна. Затова има и риск към евентуално бъдещо повдигане на налози, защото в случай че ние продължаваме да пробиваме дупки в приходната част, без действително да понижаваме налозите за всички, просто в съответни браншове се пробиват дупки, а в това време подвигаме настоящите заплащания, нормалните обществени – пенсии, обществено подкрепяне и така нататък без да има кой знае какви промени в тези системи, слагаме тази тежест върху бъдещата консолидация на бюджета. Ако няма такава консолидация, в един миг е неизбежно да стартира да се приказва за повдигане на налози. В един миг може да стане тематика, в случай че „ изпуснем " бюджета “, разясни Петър Ганев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР