Грубата предварителна оценка за разходите на България по Зелената сделка

...
Грубата предварителна оценка за разходите на България по Зелената сделка
Коментари Харесай

АЕЦ Белене се оказва част от българската Зелена сделка

" Грубата предварителна оценка за разноските на България по Зелената договорка на Европейския съюз, в това число и за нови енергийно мощности като АЕЦ " Белене ", възлиза на 20 милиарда евро ", съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев пред публицисти във вторник след края на 14-тата годишна среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Икономедия ".

Преди това той изясни пред представители на български и непознати компании по какъв начин Зелената договорка на Европейски Съюз, предвиждаща постигането на климатичен неутралитет на страните членки до 2050 година, ще докара до преформулиране на всички настоящи планове на държавното управление и ще промени напълно живота.

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че не е последовател на Зелената договорка, която обаче ще стане факт, без значение от съпротивата на Полша, Чехия и България. Страната ни ще е най-засегната в Европейски Съюз, сподели министър-председателят, а финансовият министър Владислав Горанов означи, че 8 % от работните места в България са във въгледобива и трансформацията поради екоцелите на Европейски Съюз ще е предизвикателство с съответни измерения.

" В нито един документ не написа коя електроцентрала какъв брой ще работи. Това зависи от цените на парниковите квоти ", добави Томислав Дончев.

" Това връща със страшна мощ тематиката за ново нуклеарно оборудване. То става неизбежно ", съобщи вицепремиерът, без да показва за какво. На въпрос на Mediapool дали това значи, че АЕЦ " Белене " ще бъде построена непременно, Дончев отговори само, че този план ще се осъществя при в този момент оповестените параметри – без държавна помощ и контракти за пазаруване на тока и при съществуване на стратегически интерес. Припомни, че сега се чака предпочетените кандидат-инвеститори и снабдители в плана да внесат своите публични обвързващи предложения, а проявеният от тях интерес към плана преди оповестяването на Зелената договорка на Европейски Съюз бил индикативен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР