„Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар

...
„Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар
Коментари Харесай

Петър Витанов: Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар само с пари

„ Грозно е да мерим значимостта на ресора на един еврокомисар единствено с пари. Ресорът на нашия еврокомисар несъмнено е значим, само че той е с лимитирани пълномощия “. Това съобщи пред Българска национална телевизия евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов.

Според него, образованието, културата, младежта и спорта са в областта на националното законодателство и европейските ограничения, даже и финансовите, имат по-скоро допълващ темперамент. Той изясни, че при разпределянето на ресорите е видно прегрупиране поради идното излизане на Англия от Европейски Съюз и отдръпването на Меркел. По думите му, в тази обстановка Франция е новият мотор на Европейски Съюз.

„ Големите получиха това, което желаеха, дребните – по-малките неща. България взе остатъчния сектор “. Витанов акцентира, че като че ли България няма профил и нашият комисар изпитва липса на експертна тежест - 20 от 27 комисари имат сериозен предходен управнически опит в своите страни – министри и министър- ръководители. Социалистът акцентира, че комисарите- претенденти за втори мандат, са получили зам.-председателското място.

Освен това са наложени свръхочаквания от министър-председателя, който твърдеше, че е отказал позицията Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. „ Най-малкото трябваше да чакаме зам.-председателско място “, безапелационен бе той.

Витанов съобщи, че диалозите по пакета подвижност не престават. „ Нашата съществена цел е да се възползваме от предписание 61, което да върне законодателните файлове в Европейската комисия “, разяснява той. Евродепутатът акцентира, че задачата не е да се блокира или забави процесът.

"Досиетата са надалеч от първичните оферти на Европейска комисия, няма и оценка на влияние и не се знае какви ще са последиците- да вземем за пример от връщането на един празен камион във връзка с околната среда ", сподели той. Витанов добави, че не е калкулиран и резултатът във връзка с загубата на работни места или капацитетът за нова вълна от трудови мигранти.

„ Няма по какъв начин да се вземе осведомено решение без тази оценка. Това се опитваме да разбираем на нашите сътрудници “, съобщи той. Витанов акцентира, че решенията, които се взимат в Екологичен потенциал, имат отражение върху нашето всекидневие.

Като образец той уточни пакетът подвижност, който ще има значително отражение върху българската стопанска система, българските превозвачи и транспортни служащи, построяването на инфраструктурата, която да подсигурява свързаността сред европейския Изток, Запад, Север и Юг, дигитализацията в бранша, намаляването на въглеродните излъчвания.

Помолен да разяснява случилото се с БНР, Витанов съобщи, че не инцидентно сме на 111-то място по независимост на словото. Витанов подчертава, че това е единствено един от образците за ограничение на конституционни права в страната- измежду които обвиняването на бележит публицист в шпионаж и прекъсването на микрофоните на медиите в наличието на ръководителя на Европейска комисия в България.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР