Гроздето се отглежда в продължение на хиляди години и е

...
Гроздето се отглежда в продължение на хиляди години и е
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Гроздето се отглежда в продължение на хиляди години и е било почитано от няколко антични цивилизации за потреблението му във винопроизводството.
Има доста типове грозде, в това число зелено, алено, черно, жълто и розово. Този плод се отглежда в сдържан климат по целия свят, в това число Южна Европа, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. 
Гроздето предлага богати изгоди за здравето заради високото си наличие на хранителни субстанции и антиоксиданти.
12 изгоди за здравето от яденето на грозде
1. Пълно с хранителни субстанции, изключително витамини С и К
Гроздето е с високо наличие на няколко значими хранителни субстанции.

- Калории: 104
- Въглехидрати: 27,3 грама
- Протеин: 1,1 грама
- Мазнини: 0,2 грама
- Фибри: 1,4 грама
- Витамин С: 27% от референтния дневен прием 
- Витамин К: 28% от референтния дневен банкет
- Тиамин: 7% от референтния дневен банкет
- Рибофлавин: 6% от референтния дневен банкет
- Витамин В6: 6% от референтния дневен банкет
- Калий: 8% от референтния дневен банкет
- Мед: 10% от референтния дневен банкет
- Манган: 5% от референтния дневен банкет
Една чаша (150 грама) грозде обезпечава повече от една четвърт от референтния дневен прием за витамин К, мастноразтворим витамин, жизненоважен за съсирването на кръвта и здравите кости.
Те също са добър източник на витамин С, главен хранителен и мощен антиоксидант, нужен за здравето на съединителната тъкан.
2. Високото антиоксидантно наличие може да предотврати хронични болести
Антиоксидантите са съединения, намиращи се да вземем за пример в растенията. Те оказват помощ да се възстановят вредите на вашите кафези, породени от свободни радикали, които са нездравословни молекули, които предизвикват оксидативен стрес.
Оксидативният стрес е обвързван с няколко хронични болести, в това число диабет, рак и сърдечни болести.
Гроздето е с високо наличие на редица мощни антиоксидантни съединения. В реалност, в този плод са разпознати над 1600 потребни растителни съединения.
Най-високата централизация на антиоксиданти се намира в кожата и семената. Поради тази причина огромна част от проучванията върху гроздето са направени благодарение на екстракти от семена или кожа.
Червеното грозде съдържа по-голям брой антиоксиданти, дължащи се на антоцианините, които им придават цвят. Антиоксидантите в гроздето остават присъстващи даже след ферментация, заради което аленото вино също е с високо наличие на тези съединения
Един от антиоксидантите в този плод е ресвератролът, който е систематизиран като полифенол.
Проведени са голям брой изследвания за неговите изгоди, показващи, че ресвератролът защищава от сърдечни болести, намалява кръвната захар и защищава от развиването на рак.
Гроздето съдържа също витамин С, бета-каротин, кверцетин, лутеин, ликопен и елагова киселина, които също са мощни антиоксиданти.
3. Растителните съединения могат да защищават от някои типове рак
Гроздето съдържа високи равнища на потребни растителни съединения, които могат да оказват помощ за предотвратяване от някои типове рак.
Ресвератрол, едно от съединенията, открити в този плод, е добре изследван във връзка с предварителната защита и лекуването на рака.
Доказано е, че защищава от рак посредством понижаване на възпалението, работи като антиоксидант и блокира растежа и разпространяването на раковите кафези в тялото.
Въпреки това, неповторимата композиция от растителни съединения, намиращи се в гроздето, може да е причина за техните антиракови изгоди. Освен ресвератрол, гроздето съдържа и кверцетин, антоцианини и катехини - всички те могат да имат удобно влияние против рака.
Екстрактите от грозде са посочили, че блокират растежа и разпространяването на човешки ракови кафези на дебелото черво при изследвания в епруветки.
Докато проучванията върху гроздето и рака при хората са лимитирани, диета с високо наличие на богати на антиоксиданти храни, като грозде, е обвързвана с по-нисък риск от рак.
4. Благоприятно за здравето на сърцето по разнообразни впечатляващи способи
Има няколко аргументи, заради които яденето на грозде е потребно за сърцето ви.
Може да помогне за намаление на кръвното налягане. Една чаша (150 грама) грозде съдържа 288 mg калий, което е 6% от референтния дневен банкет.
Този минерал е нужен за поддържане на здрави равнища на кръвно налягане.
Ниският банкет на калий е обвързван с нараснал риск от високо кръвно налягане, сърдечни болести и инсулт.
Освен това е показано, че диетите с високо наличие на ресвератрол, като средиземноморската диета, понижават и равнищата на холестерола.

5. Може да намали равнищата на кръвната захар и да защищити от диабет
Гроздето съдържа 23 грама захар на чаша (150 грама), което може да ви накара да се чудите дали те са добър избор за хора с диабет.
Те имат невисок гликемичен показател (GI) от 53, мярка за това какъв брой бързо дадена храна покачва кръвната захар.
Освен това съединенията, открити в гроздето, даже могат да понижат равнищата на кръвната захар. В 16-седмично изследване при 38 мъже, тези, които одобряват 20 грама гроздов дестилат дневно, имат намалени равнища на кръвната захар, спрямо контролна група.
Освен това е показано, че resveratrol покачва чувствителността към инсулин, което може да усъвършенства способността на тялото ви да употребява глюкоза и затова да намали равнищата на кръвната захар.
Ресвератролът също по този начин усилва броя на глюкозните рецептори на клетъчните мембрани, което може да има удобен резултат върху кръвната захар.
6. Съдържат няколко съединения, които покачват здравето на очите
Растителните химикали, открити в гроздето, могат да предпазят от постоянно срещани очни болести.
При проучване с епруветка е открито, че ресвератролът защищава клетките на ретината в човешкото око от ултравиолетова светлина А. Това може да понижи риска от развиване на възрастова макулна недъгавост (AMD), постоянно срещано заболяване на очите.
Ресвератролът може също да помогне за предотвратяване от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите.
Освен това гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Няколко проучвания потвърждават, че тези съединения оказват помощ да се предпазят очите от увреждане от синя светлина.
7. Може да усъвършенства паметта, вниманието и настроението
Яденето на грозде може да е от изгода за здравето на мозъка ви и да ускори паметта ви.
Проучвания при плъхове демонстрират, че resveratrol усъвършенства ученето, паметта и настроението, когато се одобряват в продължение на 4 седмици.
Освен това мозъкът на плъховете демонстрира признаци на нараснал напредък и приток на кръв.
Ресвератролът може също да помогне за предотвратяване от заболяването на Алцхаймер, макар че са нужни проучвания при хора, с цел да се удостовери това.
8. Съдържат доста хранителни субстанции, значими за здравето на костите
Гроздето съдържа доста минерали, нужни за здравето на костите, в това число калций, магнезий, калий, фосфор, манган и витамин К.
Въпреки че изследвания при плъхове демонстрират, че ресвератролът усъвършенства костната компактност, тези резултати не са доказани при хора.
В едно изследване, плъхове, хранени с изсушено замразено грозде на прахуляк в продължение на 8 седмици, имали по-добра костна всмукване и задържане на калций спрямо плъхове, които не получавали праха.
9. Може да се защищити от някои бактерии, вируси и дрождови инфекции
Доказано е, че многочислените съединения в гроздето защищават от и се борят с бактериални и вирусни инфекции.
Гроздето е добър източник на витамин С, който е добре прочут с благотворното си влияние върху имунната ви система.
Освен това съединенията в гроздето спрели вируса на херпес, варицела и дрожди инфекции от разпространяване в изследвания с епруветка.
Ресвератролът може също да защищава от болести, пренасяни с храна. Когато се прибавя към разнообразни типове храни, е показано, че предотвратява растежа на нездравословни бактерии, като Е. Coli.

10. Може да забави стареенето и да насърчи дълголетието
Растителните съединения, открити в гроздето, могат да повлияят на стареенето и продължителността на живота.
Доказано е, че Resveratrol удължава живота при разнообразни скотски типове.
Това съединяване подтиква семейство протеини, наречени сиртуини, които са свързани с дълголетието.
Един от гените, които ресвератрол задейства, е генът на SirT1. Това е същият ген, задействан от нискокалоричните диети, който е обвързван с по-дълъг живот в изследвания върху животни.
Ресвератролът визира и няколко други гена, свързани със стареенето и дълголетието.
11. Може да предотврати хронични болести посредством понижаване на възпалението
Хроничното инфектиране играе основна роля в развиването на хронични болести, като рак, сърдечни болести, диабет, артрит и автоимунни болести, единствено няколко.
Resveratrol е обвързван с мощни противовъзпалителни свойства.
В изследване при 24 мъже с метаболитен синдром - рисков фактор за сърдечно заболяване - дестилат от гроздов прахуляк, равностоен на почти 1,5 чаши (252 грама) прясно грозде, усили броя на противовъзпалителните съединения в кръвта им.
По сходен метод друго изследване при 75 души със сърдечно заболяване открило, че приемът на гроздов прахуляк покачва равнищата на противовъзпалителни съединения спрямо контролна група.
Проучване при плъхове с възпалително заболяване на червата сподели, че гроздовият сок усъвършенства освен признаците на заболяването, само че и покачва кръвните равнища на противовъзпалителните съединения.
12. Вкусна, гъвкава и елементарно включена в здравословна диета Гроздето е елементарно да се включи в здравословна диета. Ето няколко метода, по които можете да им се насладите: Яжте грозде нормално като закуска. Замразете гроздето за хладно лакомство. Добавете нарязано грозде към зеленчукова или пилешка салата. Използвайте грозде в плодова салата. Добавете грозде или гроздов сок към пюре. Добавете грозде в дъска за сирене за предястие или десерт. Пийте 100% гроздов сок. 12. Вкуснo, гъвкавo и елементарно може да се включи в здравословна диета
Гроздето е елементарно да се включи в здравословна диета.

- Яжте грозде за закуска.
- Замразете гроздето за хладно лакомство.
- Добавете нарязано грозде към зеленчукова или пилешка салата.
- Използвайте грозде в плодова салата.
- Добавете грозде или гроздов сок към пюре.
- Пийте 100% гроздов сок.
Заключение Гроздето съдържа няколко значими хранителни субстанции и мощни растителни съединения, които са от изгода за вашето здраве.
Въпреки че съдържат захар, те имат невисок гликемичен показател и не наподобява да покачват равнищата на кръвната захар.
Антиоксидантите в гроздето, като ресвератрол, понижават възпалението и могат да оказват помощ за предотвратяване от рак, сърдечни болести и диабет.
Гроздето е елементарно да се включи във вашата диета, без значение дали е прясно, замразено, като сок или вино.

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР