Гросмайстор Радослав Димитров спечели шахматния Двубой на звездите срещу Нургюл

...
Гросмайстор Радослав Димитров спечели шахматния Двубой на звездите срещу Нургюл
Коментари Харесай

Радослав Димитров триумфира в шахматния "Двубой на звездите"

Гросмайстор Радослав Димитров завоюва шахматния " Двубой на звездите " против Нургюл Салимова. Решаваща за развръзката на мача в Плевен се оказа успеха на 27-годишния играч от Велико Търново в предпоследната седма партия - единствената резултатна в целия 8-дневен конфликт.

В заключителната осма партия в конферентната зала на хотел " Ростов " през днешния ден 17-годишната тийнейджърка опита да играе нападателно с белите фигури, с цел да стигне до тъждество в крайния резултат. В признат дамски гамбит интернационален занаятчия Салимова (ЕЛО 2372) пожертва пешка на 12-ия ход и завладя самодейността.

Белите последователно увеличаваха своето предимство и след 17-ия ход на черните, то към този момент можеше да придобие решителен темперамент. Но с 18-ия си ход Салимова изпусна да отвори втори фронт на офанзивата на дамския фланг, което даде опция на Димитров (ЕЛО 2509) да форсира серия от замени. Малко по малко позицията се опрости и се стигна до еднакъв ендшпил, в който противниците се съгласиха на реми на 35-ия ход.

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР