Гросмайстор Антоането Стефанова завърши на пето място на европейското първенство

...
Гросмайстор Антоането Стефанова завърши на пето място на европейското първенство
Коментари Харесай

Антоанета Стефанова завърши пета на европейското първенство по шахмат

Гросмайстор Антоането Стефанова приключи на пето място на европейското състезание по типичен шахмат за дами, което се организира в турския курорт Анталия сред 11 и 22 април.

Българката приключи с 8 точки от вероятни 11 и раздели първо-пето място, като остана отвън зоната на медалите само поради по-слабите си спомагателни индикатори. Бившата международна шампионка стартира шампионата едва за личните си стандарти - с 3 точки от първите шест кръга, печелейки единствено една партия, само че след почивния ден на 17 април влезе в серия и завоюва всичките си оставащи пет партии до края на надпреварата.

В последния 11-и кръг Стефанова победи с белите фигури украинката Инна Гапоненко, която бе едноличен водач в класирането. Загубата на Гапоненко разреши на рускинята Алина Кашлинская да победи със златния орден с 8 точки. Втора със същия актив е французойката Мари Себаг, а трета е германката Елизабет Пец. Гапоненко и Стефанова са четвърта и пета. Силно се показаха и другите две български представителки в шампионата. 15-годишната Нургюл Салимова събра 7 точки в крайното класиране и покри норма за гросмайстор при дамите.

В последния кръг българката приключи реми с черните фигури с рускинята Елена Семьонова, като при победа щеше да покрие норма и за интернационален занаятчия при мъжете. Със събрания актив Салимова остана на 20 място в класирането. 17-годишната Виктория Радева завърши шампионата с 5 точки на 83-о място. Пловдивчанката се движеше добре до почивния ден - с 3,5 точки от вероятни шест, само че три провали от по-класни съпернички в идващите четири кръга я лишиха от опцията за по-предно класиране.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР