Гробовете на известни личности често биват ограбвани в продължение на

...
Гробовете на известни личности често биват ограбвани в продължение на
Коментари Харесай

5 исторически личности, чиито глави са били откраднати

Гробовете на известни персони постоянно биват ограбвани в продължение на стотици години. Причините са разнообразни - луди колекционери, почитатели психопати, вманиачени учени или поради парични облаги.

Черепите нормално са най-желаната част от тялото, заради своята научна стойност или прелест като трофей.

Вижте кои са най-известните образци за откраднати глави на известни персони в новото видео от канала Top of the tops във Vbox7.

Мата Хари

Истинското ѝ име е Маргарета Гертруда Зеле. Родена в заможно холандско семейство през 1876 година Когато е на 13 година татко ѝ банкрутира и от богато глезено момиче, тя става бедна госпожица с беден живот.

За да избяга от мизерията, когато е на 17 година, се омъжва по публикация за 39-годишен холандски офицер. Заминава с него за остров Ява, Индонезия.

Съпругът ѝ се оказва пияч, а бавачката отравя сина ѝ. Сломена от тъга, Маргарета се връща в Европа.

Измисля си подправено име и биография и стартира да танцува екзотични еротични танци, което и носи огромен триумф и става търсена и мечтана от доста мъже. Забърква в любовни афери с редица значими и високопоставени фигури от разнообразни страни. Започва да работи като френски скришен сътрудник, само че през 1917 година е упрекната в контрашпионаж. Макар и да не намират директни доказателства, бързо я осъждат и разстрелват.



Никой не желае тялото ѝ. Предадена е на музея по анатомия в Париж. Където балсамират главата и тя става част от злокобната музейна сбирка на човешки елементи - на хора с аномалии, известни нарушители и сходни.
 Мата Хари Мата Хари
През 2000 година откриват, че главата ѝ липсва и никой не знае по какъв начин и по кое време е станало това.

Джеронимо

Джеронимо е прозвището на най-известният водач на индианците-апачи. Неговото семейство е избито от мексикански бойци и той поема безмилостна битка за възмездие и независимост. Това продължава повече от 25 години, само че през 1886 година той и дружината му са обградени от американците и се предават. 30 години прекарва като военнопленник в разнообразни затвори.

Убийствата Осейдж - един от най-кървавите заприказва против индианците

Интересни обстоятелства към живота на великия индиански водач Джеронимо

Научава се да написа и на 76 година написва записките си. След гибелта му е заровен в индиански резерват в щата Оклахома, Съединени американски щати.

Предполага се, че през 1918 година членове на тайното студентско общество - "Череп и кости ", открадват черепа и част от костите на Джеронимо и ги поставят в стъклена каса в тяхното вместилище. Според слуховете дядото на някогашния президент Джордж Буш е бил измежду участниците в кражбата. Историци и юристи на семейство Буш отхвърлят тази версия. И до през днешния ден не е ясно къде е главата на Джеронимо.

Лудвиг ван Бетовен

Гениалният композитор умира през 1827 година Тялото му е заровено и почива умерено до 1863 година Тогава по време на реновиране на гроба му, тялото е ексхумирано и няколко анатома изследват костите.
 Лудвиг ван Бетовен Лудвиг ван Бетовен
Според историците Герхард Фон Бюнинг, другар на Бетовен от детските му години, се възползва от случая и открадва част от черепа му. Той го демонстрира на разнообразни учени и актьори и най-после го дава на фамилия Селигман, където тази част от черепа се предава от потомство на потомство. Бетовен не е единствения композитор, чийто череп е бил отвлечен. Подобна орис имат Моцарт и Хайдн.

Рене Декарт
 Рене Декарт Рене Декарт
Френският мъдрец и математик е роден през 1596 година Той се смята за учредител на актуалната философия и математика. Негова е известната фраза "Мисля, затова съм ".

Декарт умира от пневмония през 1650 година и е заровен в католическо гробище в Стокхолм, Швеция. През 1666 година тялото му е преместено и заровено в Париж. После е местено още няколко пъти и през 1819 година се открива, че черепа и някои кости липсват. Оказва се, че през 1666 година боецът, който е пазел тялото, го е откраднал и продал. През 1821 година черепът е открит и изплатен. Сега е в парижки музей.

Маркиз дьо Сад

Дьо Сад е френски благородник, политик и публицист, прочут със своята извратена половост. Последните си дни прекарва в психиатричната клиника "Шарантон ", където умира през 1814 година За него се грижи доктор Л. Рамон, който три години след погребението, разравя гроба на маркиза и прибира черепа му.

Докторът е имал своя сбирка черепи, тъй като е бил разпален по френологията – псевдонаука, съгласно която формата на черепа дефинира психологичните качества на индивида. След като го изследва и учи известно време, докторът го дава на известния френолог Йохан Спърцхайм. Той го пази до гибелта си, след което черепа изчезва безследно, въпреки и да е издирван от мнозина.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР