Гробът на влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на

...
Гробът на влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на
Коментари Харесай

Гробът на Влад Цепеш, прототипа на Дракула, се намира в манастир в Неапол

Гробът на влашкия държател Влад Цепеш , послужил за първообраз на литературния воин Дракула , се намира в манастир в Неапол. Това настояват италиански учени, представени от румънските медии. 

„ Влад III е бил княз на Влахия сред 1448 и 1476 година Заради репутацията си на прекалено нечовечен и садистичен държател, който набивал враговете си на прът, Влад е наименуван " Цепеш " (на румънски: Țepeș – „ прът “) и по-късно става ентусиазъм за героя на Брам Стокър - Дракула, прледава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

През есента на 1476 година той е надвит от османците. Някои учени допускат, че е погубен, главата му е отнесена в Константинопол и тялото му е заровено в манастир в Румъния ”, написа румънският информативен уебсайт Нюзуик. 

Въпреки това откривателят Ерика Стела, която прави докторантура в университета в Талин, е разкрила доказателства, които допускат, че той е бил покорен и изплатен от щерка си.

“След товва тя го отвела в Неапол, където той умира и е заровен в църквата Санта Мария Ла Нова “, споделя тя, представена от уеб страницата за средновековна история Medievalists.com. Ерика Стела изяснява, че гробница в църквата от 13-ти век в Неапол има знаци, които са били употребявани от Влад Цепеш.

„ Когато погледнете барелефните резби, символиката е явна. Драконът значи Дракула. Самото име на Цепеш е изписано в тези знаци “, твърди различен италиански откривател - Рафаело Глини.

Символът на дракона, упоменат от откривателите на църквата в Неапол, би могъл да е обвързван с Ордена на дракона, основан от крал Сигизмунд декор Люксембург през 1408 година и предопределен за елитите измежду благородниците, военните и духовенството, написа в своя обява по тематиката вестник “Адевърул ”.

Сред рицарите на ордена имало саксонски, маджарски, полски, италиански, чешки, сръбски и влашки благородници. Влад Дракул – бащата на Влад Шепеш и Янош Хуняди били измежду членовете на рицарския медал, чиято традиция е непокътната доникъде на 17 век.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР