Гроб на Луната На Луната има много боклук, вече сте

...
Гроб на Луната На Луната има много боклук, вече сте
Коментари Харесай

На Луната е погребан човек! Вижте 6 неизвестни факта за спътника на Земята

Гроб на Луната



На Луната има доста отпадък, към този момент сте чували за това. Хората са оставили диря след себе си: изоставени луноходи, елементи от ракети, камери, раници, топка за голф... Но също по този начин на Луната се намира прахът на американския академик Юджийн Шумейкър. Той стана първият човек, заровен на Луната. Прахът на починалия астрогеолог бе сложена в особено направена капсула монумент. Тя бе сложена на борда на автоматизираната междупланетна станция Lunar Prospector, която беше изпратена на орбитата на Луната на 7 януари 1998 година Една година след края на задачата, Lunas Prospektor падна в кратера на южния полюс на спътника. Кратерът получи наименование " кратерът на Шумейкър ". Идеята за такова заравяне пристигнала на ученика на Шумейкър Каролин Порко.

Луната се отдалечава от нас



Всяка година лунната орбита се отдалечава от Земята с към 4 сантиметра. Разбира се, скоростта на това " бягство " не е толкоз висока. Но за нашите потомци луната ще наподобява все по-малка, до момента в който изчезне изцяло.

Пълнолунието не ви разрешава да заспите



Изследване, извършено от швейцарски учени, демонстрира, че хората, които са по-близо до пълнолунието, спят не толкоз надълбоко, създават по-малко мелатонин и заспиват приблизително с пет минути по-дълго, в сравнение с в други дни. Изследователката на съня Мари Дюмонт допуска, че това се дължи на това че увеличението на количеството светлина визира нашия вътрешен часовник.

Сенките на Луната са по-тъмни, в сравнение с Земята



Астронавтите, кацащи на повърхността на спътника, неотложно видяха това. Атмосферата, която разпръсва светлината на земята, я няма на Луната. Затова там няма меки полутонове.

Луната има собствен личен часови пояс



Това се назовава " Лунното общоприетоо време ", само че няма нищо общо със земното. Годината на Луната е разграничена на дванадесет " дни ", всеки от които трае като месец на Земята. Всеки " ден " носи името на космонавт, който се е приземил на луната. " Дните " са разграничени на 30 " цикъла ", които по-късно се разделят на часове, минути и секунди. Времето на Луната стартира, когато Нийл Армстронг за първи път стъпи на повърхността: първата година, първият ден и първият цикъл започнаха на 21 юли 1969 година в 02:56:15.

На Луната има доста огромни температурни разлики



Въпреки обстоятелството, че тя е в същото удобно разстояние от Слънцето като Земята, температурата там е друга. През деня температурата може да се увеличи до 90 градуса по Целзий. Въпреки това, на полюсите температурата се поддържа някъде към  -240 градуса по Целзий. Това се дължи на неналичието на атмосфера.

Превод и редакция: Блиц

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР