„Грийнпийс“ – България и сдружение „За Земята – достъп до

...
„Грийнпийс“ – България и сдружение „За Земята – достъп до
Коментари Харесай

Еко организации и граждани подадоха становища срещу намеренията за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Република“ е ТЕЦ „Бобов дол“


„ Грийнпийс “ – България и съдружие „ За Земята – достъп до правораздаване “ подадоха мнения против желанията на Топлоелектрическа централа „ Република “ („ Топлофикация – Перник “ АД) и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ за смяна в горивото. Плановете са за изгаряне дружно с въглища на биомаса и боклуци (RDF – Refuse Derived Fuel) в двете централи, както и на шисти в Топлоелектрическа централа „ Република “. Становищата са подадени надлежно в Регионалната ревизия по околна среда и водите - Перник (РИОСВ) и Община Перник, и в Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.

В момента пернишката централа е на начален стадий подаване на капиталово желание, а тази в Община Бобов дол към този момент е подала заявление за ново сложно позволение – финален миг от процеса на утвърждение на оферти.

Значителни пропуски по отношение на вредите за околната среда и човешкото здраве се следят в документите и по двата плана. По тази причина „ Грийнпийс “ – България и „ За Земята – достъп до правораздаване “ упорстват при разбора на капиталовото предложение на Топлоелектрическа централа „ Република “ наложително да бъде осъществена оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), а на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ да не бъде издавано ново сложно позволение за работа.

Независимо от двете организации десетки хора от региона на двете електрически централи също подадоха мнения срещу капиталовите планове. В сходни случаи е значимо обществеността да взе участие и да се възползва от правото си интензивно да взе участие и да упражнява надзор върху решаването на екологични въпроси.


Нередности в документите на Топлоелектрическа централа „ Република “


В капиталовото предложение на Топлоелектрическа централа „ Република “ се планува наред с въглищата на денонощие да се изгарят в допълнение до 384 т биомаса; до 192 т шисти и до 96 т RDF. Изгарянето на боклуци e източник на голям брой замърсители, разнообразни от тези, които се отделят при изгарянето на въглища като фурани и диоксини да вземем за пример (високо токсични химични съединения).

В предлагането не е взето поради съществуващото замърсяване на въздуха в град
Перник (систематично превишаване на нормите за ФПЧ и серен диоксид), а предстоящите излъчвания от някои замърсители (кадмий и талий, живак, хлороводород и флуороводород) не
са обосновани с данни и разбори. Това ясно демонстрира, че изводите по отношение на въздействието на капиталовото предложение върху качеството на атмосферния въздух и човешкото здраве са погрешни. Сред другите пропуски са липса на разбор на въздействието от отпадъците, които ще бъдат генерирани при вероятно осъществяване на капиталовото намерение; липса на оценка на въздействието върху предпазени територии наоколо до централата; невключване на обществеността до процеса по взимане на решения за нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда.

Нередности в документите на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “

Заявлението за издаване на ново сложно позволение, подадено от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, планува наред с въглищата на денонощие да се изгарят в допълнение до 96 т боклуци и до 752 т. биомаса.

Основната цел е реализирането на спомагателни доходи, защото всеки предявител на съответните боклуци ще заплаща за тяхното изгаряне. Основната опорна точка в тази бизнес концепция, е че нейната реализация може да се реализира с минимални вложения, защото се заявяват планове да се изгаря незначително малко количество боклуци – 0,5% от общото количество гориво (на тегловна база). Това дава съображение да не се постановат и плануват никакви промени (инвестиции) в главните уреди на централата, в това число и в пречиствателните такива. Изгарянето на биомаса също не постанова сходни промени.

В заявката са налице голям брой непълноти и несъответствия. На първо място осъществяването на комбинираното горене е заявено в съответствие 80% въглища, 19,5% биомаса и 0,5% неопасни боклуци, само че не излиза наяве дали тези проценти са от общото тегло на горивото или са от създадената сила. Така дефинирано настояването за взаимно изгаряне дава огромна независимост за злоупотреби, а непосредствено пресмятане на излъчванията на основа на по този начин показаната информация е невероятно.

Освен това операторът погрешно се базира на остарели стандарти за работа (LCP BREF 2006 и Директива 2000/76/ЕО, надлежно на 12 и 18 години), макар че в Европейски Съюз има нови критерии в действие от 2014 и 2017 година (The Industrial Emissions Directive 2014 и LCP BREF 2017).

Операторът също по този начин не планува спомагателни ограничения за понижаване
излъчванията на тежки метали, живак, диоксини и фурани, и прахуляк, а такива е редно да има. Сред останалите пропуски са недостатъчност на описанието на оборудванията за ликвидиране на отпадъчните газове, липса на гаранции, които операторът дава, и на отговорностите, които поема, за недопускането на изгаряне на рискови боклуци с еднакъв генезис като неопасните боклуци и други.

Очаква се Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник да вземе решение дали да бъде осъществена оценка на въздействието върху околната среда или не на капиталовото предложение на Топлоелектрическа централа „ Република “. Ако решението е Оценка на въздействието върху околната среда да не бъде осъществена, то може да бъде обжалвано в съда.

Що се отнася до заявката за издаване на ново сложно позволение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, решението на Изпълнителна агенция по околна среда може да отнеме месеци и крайният резултат също може да бъде обжалван.

„ Грийнпийс “ – България и съдружие „ За Земята – достъп до правораздаване “ наблюдават от близко процеса и са в готовоност да подхващат нужните ограничения за отбрана здравето на хората и околната среда.

http://www.greenpeace.org/bulgaria/Global/bulgaria/Press/Climate/Coal/Bobov%20Dol,%20Republica%20-%20Izgaryane%20Bokluk/%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%A2%D0%95%D0%A6%20%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%A1_05092018_Final.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР