„Грийнпийс“ България номинира 19 въгледобивни и енергийни компании за „Европейските

...
„Грийнпийс“ България номинира 19 въгледобивни и енергийни компании за „Европейските
Коментари Харесай

„Грийнпийс“ - България номинира въглищната мрежа на Ковачки за международна антинаграда


„ Грийнпийс “ България номинира 19 въгледобивни и енергийни компании за „ Европейските награди за дотации за изкопаеми горива “. Предприятия, благосъстоятелност на тези компании, са интернационално приети за съществени замърсители на околната среда, само че все пак се радват на солидна поддръжка от страната. Тези антинагради изобличават точно сходни противообществени практики, а спечелилите се избират с онлайн гласоподаване до края на март, оповестяват от интернационалната екоорганизация в известие до медиите.

19-те компании, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, развиват активност във въгледобивния бранш и производството на топло- и електрическа енергия. Те бяха обект на следствие на „ Грийнпийс “ - България, оповестено по-рано тази година, напомнят природозащитниците.

От организацията сочат, че тези компании са съществено задлъжнели и са натрупали близо 400 млн. лв. загуби, а неизплатените от тях налози, заплати и осигуровки възлизат на над 230 млн. лв..

" Случаите на служащи, които стачкуват против извънредно рисковите условия и изчезналите заплати, са се трансформирали в обикновено събитие за мрежата. Общо за въгледобивния бранш сред 2007 година и първата половина на 2017 година Националният застрахователен институт е записал 693 пострадвания, свързани с работния развой, 23 смъртни случая и 17 случая на трайно осакатяване ", е посочено в известието.

Eнергийните централи, които са благосъстоятелност на мрежата, са измежду най-големите замърсители в Европейския съюз, съгласно данни на Европейската организация по околна среда. Оценката демонстрира още, че сумарните разноски за покриване вредите от това замърсяване възлизат на сред 664 млн. и 2 милиарда евро, сочат от " Грийнпийс " България.

В същото време въглищна империя получава от страната субсидирана цена на електрическата енергия, защото дружно с нея създава и топлинна сила. Резултатът е, че електричеството излиза с 32% по-скъпо от това на вятърните централи и с 7.6% от слънчевите, акцентират еколозите и прибавят, че това не е единствената държавна поддръжка.

" Тецовете в мрежата получават и заплащания за поддръжка на леден запас (мощностите, които би трябвало да се включат при енергиен дефицит). Размерът им доближава до към 70% от плануваните 40 млн. лева за всички сходни сдружения в страната ", сочат от " Гринпийс ". От организацията напомнят, че през януари 2017 година и трите централи от мрежата: Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и Топлоелектрическа централа „ Русе “, не съумяха да задействат този запас. Въпреки това те не престават да печелят търгове за присъединяване в студения запас и да получават съответните заплащания.

„ Проведеното от нас следствие и последвалата номинация имат за цел да осветят огромна част от тъмните практики, които поддържат въглищния бранш у нас на системи. Това се случва с поддръжката на страната, която разрешава на едни от най-замърсяващите централи да продължат, да работят. Гласувайки за тази антинаграда, оказваме помощ да се притегли повече внимание към проблемите на някои от най-зависимите от въглищата райони в България “, разяснява Деница Петрова от „ Грийнпийс “ - България.

Наградите за дотации за изкопаеми горива се присъждат от Мрежата за деяние за климата – Европа (CAN Europe) за случаи, при които с обществени средства се поддържат рискови предприятия. Концепцията на премиите е, че всички форми на дотации за изкопаеми горива (в Европа) са неефективни, нездравословни за здравето и околната среда и стопират прехода към чиста енергийна система. „ CAN Europe “ цели с награждаването на тези неетични и зловредни практики да ускори публичното внимание към казуса и по този начин той да бъде решен. Това е второ издание на премиите и фокусът още веднъж е изобличаването на двуличните обещания на държавни управления, институции и компании за справяне с проблемите на околната среда.

Самите Награди за дотации за изкопаеми горива са нещо приблизително сред пародийните награди „ Златна малинка “ и „ Дарвин “. Първите се връчват за извънредно неприятни достижения в киното (актьорска игра, сюжет, постановка и др.), а вторите – за нелепи способи, по които хора са предизвикали личната си гибел.

Защо тъкмо тези аналогии? Правителствата и фирмите, които залагат на изкопаеми горива, играят неубедително по зле написани сюжети и под неприятна постановка, с цел да прикрият неефективността и вредите от потреблението им в енергетиката. Същевременно тези остарели и рискови технологии не престават да се употребяват и да въздействат извънредно негативно на човешкото здраве и на околната среда, в случай, че от дълго време са вероятни доста по-екологични решения, обобщават от " Грийнпийс " България.

Онлайн гласоподаване за Европейските награди за дотации за изкопаеми горива

Страница на отчета „ Финансовите мини “

Оценка на Европейската организация по околна среда за замърсяването от промишлен темперамент

Сайт на „ CAN Europe “

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР