Грийнпийс“ – България дава на съд Стратегическата визия за развитие

...
Грийнпийс“ – България дава на съд Стратегическата визия за развитие
Коментари Харесай

„Грийнпийс“ дава на съд новата визия за развитие на енергетиката

„ Грийнпийс “ – България дава на съд Стратегическата визия за развиване на електроенергийния бранш на България 2023-2053 година, показана преди по-малко от месец от служебното държавно управление. Екологичната организация внася тъжба във Върховния административен съд против решението, с което Министерският съвет одобри документа, и упорства за анулацията му.

Според деятелите в нея са записани неправилно интерпретирани данни от анализите на енергийния пазар, липсва бистрота и цялостна тактика за развиване на възобновимите източници.

В Стратегическата визия има обилие от неточни и неразбираеми позовавания на обстоятелства, разбори и отчети, написани от други лица. Тя е направена при цялостна липса на бистрота, няма наложителната екологична оценка, не са изпълнени изискванията за включването на обществеността в рационални периоди. Не би следвало документи с толкоз доста дефекти да бъдат одобрявани от институциите и да дефинират стратегическото развиване на значими национални браншове като енергийния “, акцентира юристът на организацията Александър Коджабашев.

Сред причините се показва още, че визията претендира да поддържа ролята на България като чист експортьор на сила и балансьор на енергийната система в района. Не са отразени обаче желанията на прилежащите страни да развиват лични огромни ВЕИ планове, нито е изработен разбор по какъв начин реализирането им би се отразило на конкурентоспособността на българската енергетика.
Новата енергийна тактика – (не)забравени планове, изтупани от прахта
Според организацията тя не включва развиване на възобновимите източници, сравнимо с това в Европа, което би спомогнало за намаляването на въглеродния отпечатък от произвеждане на електрическа енергия.

Визията голословно залага на енергийни мегапроекти, без да ползва никакви стопански и на практика причини за тяхното осъществяване “, се споделя в известието.

При правенето ѝ изцяло се пренебрегват „ Стратегията за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година “ и Интегрираният проект в региона на енергетиката и климата на Република България 2021-2030 година (НПЕК), който даже е посочен като „ централен документ “. Решението също по този начин опонира на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) по отношение на по-рано поетите отговорности на страната за понижаване на въглеродните излъчвания.

Припомняме, че след представянето на тактиката на развиване на бранша, служебното държавно управление на президента Румен Радев получи доста рецензии – от бизнеса, от браншови организации, специалисти и други
Бизнесът видя доста корупция в новата енергийна тактика  Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинГрийнпийс Върховен административен съд служебно държавно управление Стратегическа визия за развиване на енергетиката ПоследниНай-четениЕнергетика 68 „ Грийнпийс “ дава на съд новата визия за развиване на енергетиката Накратко 872 Вечерни вести: Трима обвинени за схеми с газа; Риск от неприятни заеми; Кулинарни номади Бюджет и финанси 276 България е в топ 3 по скок на цената на пицата в Европейски Съюз Бюджет и финанси 612 ЕЦБ се загледа в неприятните заеми на банките Компании 388 Мегасделката на Microsoft за Activision Blizazard крие опасности за милиони геймъри Транспорт 324 Румъния се бави с основен план по своя План за възобновяване Енергетика 1008 ВЕИ са напът да покорят международния пазар на електрическа енергия Компании 2171 Какво желае българинът съгласно Индекс на пълноценния живот? Компании 416 Equinor – най-големият печеливш от енергийната рецесия Пазари 1316 Борсата в Истанбул още веднъж спря работа поради всеобщи разпродажби Лукс 13695 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Енергетика 7200 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Digital 6830 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 4094 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Енергетика 3770 Накъде тече съветският нефт Бюджет и финанси 3716 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Енергетика 3188 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Компании 3068 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Транспорт 2651 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе Компании 2300 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР