Грипната вълна у нас настъпва. Пикътще е в средата на

...
Грипната вълна у нас настъпва. Пикътще е в средата на
Коментари Харесай

Какво представлява грипът и как да се предпазим?

Грипната вълна у нас настава. Пикътще е в средата на февруари, предвижда проф. Тодор Кантрджиев.Той изясни, че сега най-вече заболели процентно има в Габрово, по-късно са Шумен, Пазарджик и Ямбол.
Какво съставлява грипът?
Симптомите на болните и клиничната картина са същите, както и при сезонния грип, показват от здравното министерство. Те включват главоболие, нараснала температура, трептене, кашлица, възпалено гърло, хрема, изнемощялост, отмалялост, мускулни и ставни болки.

Особеност на грипа през тази година е, че нападна най-вече младежите - най-много деца във възрастовата група 5-14 г.; следват групитена децата до 5-годишна възраст и юношите.Грипътсе лекува с обичайните средства, а при по-тежко протичащо заболяване, или при риск да настъпи затруднение – и с антивирусни препарати.
По въздушно-капков път от болен човек, който кашля или киха;При досег със инфектирани повърхности;Директно предаване - по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста - когато ръката на здравия е имала контакт с болен.Антивирусните препарати
Антивирусните препарати са лекарства против грип. Те се отпускат единствено с рецепта и по лекарско убеждение. В момента има два препарата, които са ефикасни. Това са Tamiflu и Relenza, генеричните им имена са oseltamivir и zanamivir.
Кога би трябвало да се вземат антивирусни препарати?
Антивирусните препарати би трябвало да се вземат единствено по лекарско наставление.Лекарствата са толкоз по-ефикасни, колкото по-навреме стартира лекуването с тях. Терапията с тях продължава нормално по 5 дни. При подозрение, че проявявате признаци на грип, следва неотложно да се обърнете към общопрактикуващия ви доктор, който да прецении при положение на нужда да предпише използването на антивирусен препарат.
Могат ли антивирусните препарати да се вземат от деца?
Антивирусните препарати могат да се дават на деца, само че в по-ниски дози спрямо възрастните при съответното намаляне на дозата. Tamiflu може да се дава на деца на всякаква възраст над 6 месеца. Relenza е подобаваща за деца над 5 години, както и за хора без астма или сърдечни проблеми.
Подходящи ли са антивирусните препарати за бременни дами?
Антивирусните препарати могат да се употребяват и от бременни дами. Те няма да навредят на тях или на положението им.
Кои са най-уязвимите групи от грипа?Бременните жениДецата до две годиниХората с хронични заболяванияВъзрастните хора над 65 годиниХората в дейна възрастПредпазване от грипа
За предотвратяване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се заобикалят контакти с заболели хора и да се съблюдава добра персонална хигиена. Това включва следните неща:
Често измиване на ръцете с вода и сапунИзползване на дезинфекциращи кърпички за еднократна приложимост на спиртна основаЗакриване с ръка на устата и носа при кихане или кашлянеНосене на маска на лицетоИзбягването на търкането на очи с мръсни ръцеЧесто проветряване на въздуха в затворени помещенияРедовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещенияИзмиване и дезинфекциране на играчките за дребните децаКакво би трябвало да вършим, в случай че усетим признаците на грипа?
При съществуване на признаци на грип всеки човек би трябвало да посети персоналния си доктор и да не върви болен на работа или учебно заведение. Джипито ще му назначи съответното лекуване или ще го препрати към нужната болница.
Инкубационен интервал на вируса
Инкубационният перод на вируса е от един до седем дни. Болните хора могат да заразяват други пет дни, след проявата на първите признаци на грипа.

Вирусът не може да се придвижва посредством яденето на свинско месо,но месото би трябвало да е преманало през топлинна обработка.
Ваксини против грипа
В Европейски Съюз има регистрирани ваксини против грип.Те могат да се употребяват във всички страни на Европейски Съюз.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР