Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще

...
Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще
Коментари Харесай

Мръсният въздух помага за разпространението на грипа

Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това разгласи проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Засега националният център публично е открил 6 случая на грип А от вид H3N2 и няколко случая на А (H1N1), прочут като свински грип. Не всички районни здравни инспекции обаче изпращат качествени проби ", посочи той пред bTV.

Грипът А(H3N2) поразява повече възрастни хора и води до затруднения при болесттите на белите дробове. Другият - А(H1N1), който беше по-разпространен предходната зима, поразява по-младите хора в дейна възраст. Той потегля бързо, само че и отшумява по-бързо.

Проф. Кантарджиев отново подсети, че болните би трябвало да си стоят у дома, тъй като в едно затворено пространство ще заразят най-малко трима души. " Ако попаднете към болен човек, покрийте носа си мокра кърпичка и по-късно избършете бюрото си с такава кърпичка ", посъветва още епидемиологът пред бТВ.

Проф. Тодор Кантарджиев предизвести, че мръсният въздух оказва помощ за разпространяването на грипа, защото понижава имунитета на организма. " Най-важното е да се пазим от мръсния въздух с шалове и да заобикаляме дълги разходки ", подчертава професорът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР