Грипната вълна се очаква в края на месец януари, каза

...
Грипната вълна се очаква в края на месец януари, каза
Коментари Харесай

Грипната вълна се очаква в края на месец януари

Грипната вълна се чака в края на месец януари, сподели служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев по bTV. Симптомите ще са хрема, няколко дни изнемощялост, болки в мускулите и ставите, висока температура.

По думите му здравната система е безусловно подготвена да отговори на по-тежка грипна вълна, всички лечебни заведения имат подготвеност и с интензивни кревати.

Според Меджидиев Коронавирус вълна не се чака, само че грипната зараза може да е по-тежка, тъй като има спад в имунитета на хората.

По време на ковид пандемията стресът и безразборната приложимост на лекарства доведоха до лек спад в имунитета, разяснява министърът.

Той увери, че здравната система е готова и с ваксини.

До петък при персоналните лекари ще бъдат доставени 190 хиляди броя противогрипни ваксини, изясни Меджидиев.

По думите му целесъобразно е да се имунизират хората над 65 години

При имунизирането против грип тежките случаи понижават. За благополучие в последните години популацията стартира да се имунизира, уточни още Меджидиев.

Ваксината срещу грип е четиривалентна - против вариантите " Виктория ", " Камбоджа " " Вашингтон " и " Пукет ".

Според експерти най-подходящият миг да се направи имунизация против грип са месеците октомври и ноември, в краен случай до Коледа.

Осем респираторни вируса се изследват рутинно в Националния център по заразни и паразитни заболявания. В момента има данни за циркулация на нормалните сезонни вируси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР