Грипната вълна обхваща все повече области - от днес грипна

...
Грипната вълна обхваща все повече области - от днес грипна
Коментари Харесай

Настоящият щам на грипния вирус бил като троянски кон, след него идва по-голяма епидемия

Грипната вълна обгръща от ден на ден области - от през днешния ден грипна зараза е оповестена за Благоевград. В Пернишко пък тя завършва.

Област Перник беше първата, която разгласи зараза. Учениците там не учиха предходната седмица.

В Пазарджик грипна зараза беше оповестена в четвъртък. Тя е в действие до на следващия ден в това число - в понеделник и вторник учениците са в грипна почивка.

Епидемията в област Благоевград важи до сряда, само че по-късно може да бъде удължена. Там заболеваемостта е над 380 души на 10 хиляди.

Специалистите припомнят да не се подценяват признаците на грипа и да не се прибягва до самолечение.

Междувременно стана ясно, че внезапно се е нараснало равнището на заболеваемост в София през почивните дни. Това твърди доцент полк. Георги Попов - шеф на Катедра по инфекциозни заболявания във ВМА пред Българска национална телевизия.

„ На ден приблизително към 25-20 души минават през специфичния кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни доста надвишават тези от миналата седмица ", разяснява Попов.

Той посочи, че прегледаните са били инфектирани с грипния вирус Б.

„ Грипният вирус Б е един троянски кон. След него съвсем постоянно следва една по-голяма инвазия и епидемиологично разпространяване на грипния вирус А, което чакаме в идващите седмици ", предизвести още доцент Попов.
„ Не сме навлезли още в зараза, само че се чака към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и вариантите на грипен вирус А ", още веднъж акцентира той.

Според доцент Георги Попов са значими първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара. Ако болестта напредне и се появят признаци за затруднение, болният би трябвало да се обърне към експерт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР