Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем

...
Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: До седмица очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е почнала. На прага на зараза ще бъдем след една, две седмици. Развитието на заболяването е съгласно предстоящото, по този начин както го прави всеки зимен сезон. Виждам по какъв начин в обособени райони стартира да набира скорост и чакам, че до 10 дни първите области ще разгласят грипна зараза. Това съобщи пред доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

„ Рано е за наблюдения върху така наречен „ дълъг грип ”. „ Само въз основата на една обява не може да вадим генерални заключения. Този вариант, с който в този момент се срещаме, е много типичен като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последствия. Всичко зависи от положението на организма ”, сподели той.

Доцентът посочи, че няма да се постановат районни ограничения за грип. „ Имаше области, достигнали покрай въвеждането на противогрипни ограничения предходната седмица. Това значи към 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемиологична конюнктура би трябвало цифрата да доближи 250 – 300 души ”, твърди той.

Доц. Кунчев дефинира равнището на разпространяване на варицела и скарлатина като умерено. „ Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина би трябвало да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март нормално е интервала от годината, когато шарките са най-разпространени ”, изясни докторът. 

Според него риск от развиване на зараза от морбили към този момент няма. Но постоянно има опция за импорт на болестта от Румъния.

Повече гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР