Грипната епидемия закъснява заради топлата есен. Тя се очаква в

...
Грипната епидемия закъснява заради топлата есен. Тя се очаква в
Коментари Харесай

Грипната епидемия идва в края на януари, ваксини няма

Грипната зараза закъснява поради топлата есен. Тя се чака в края на януари – началото на февруари. Това заяви пред "Монитор " основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. У нас към момента не е изолиран вариант. В Португалия, Финландия и Ирландия обаче към този момент се следи растеж на инфекцията “, добави той.
По думите му сега противогрипни ваксини още веднъж няма.
"Тази година има нараснал интерес, съвсем двойно повече се ваксинират по отношение на предходни години. От декларирани 160 000 дози за свободния пазар и 120 000 по програмата за възрастните хора, те свършиха ", разясни основният здравен контрольор.
По данни на Министерството на здравеопазването до сезон 2018/2019 се имунизираха против грип едвам 2% от популацията. Това значи, че тази есен са си поставили инжекцията не повече от 4 на 100 от хората в България.
Според доктор Ангел Кунчев няма краен период за слагане на противогрипните ваксини. Той разясни, че имунитетът се развива за три седмици. "Дори при стартирала зараза имунизацията може да защищити – всичко зависи от времето на заразяване ", сподели той.
По отношение на санитарните маски доктор Кунчев разясни, че те защищават не повече от четвърт час, защото се овлажняват при дишане и стават безполезни.
Четири грипни варианта и от двете групи – А и Б, ще ни ударят тази зима. На тези от група А доста по-ефикасно работят антивирусните медикаменти, в сравнение с вирусите от Б група, обявиха от Националния център по заразни и паразитни болести.
"Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна система. За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б) болестта е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните медикаменти работят доста по-слабо. От тези варианти доста по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях ", сподели шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който е и народен съветник по микробиология. Специалистът посочи, че без значение дали грипът е от група А или Б преди всичко заплахата е за бременните, възрастните хора и тези с хронични болести.
Според прогнозата на доцент Ангел Кунчев се чакат повече случаи на инфектирани с Бризбейн и Виктория защото те са относително нови и хората нямат основан по-силен имунитет към тях.
Проф. Кантарджиев пък разясни, че на 10 000 заболели от грип един може да развие мозъчно инфектиране. Сред 3000 инфектирани при един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да докара до дихателна непълнота.
Грипът настава с друга степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява изменящия се темперамент на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространяване зависи от голям брой фактори, в това число предаване на вируса и чувствителността на популацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР