Грипната епидемия се разраства, а пикът се очаква да удари

...
Грипната епидемия се разраства, а пикът се очаква да удари
Коментари Харесай

Грипната епидемия се разраства, пикът ѝ се очаква да удари в следващите дни

Грипната зараза се разраства, а пикът се чака да удари в идващите дни. От през днешния ден в идващите 2 седмици е оповестена грипна зараза в Трявна, Дряново и Димитровград.

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова уточни в утринния блок на Bulgaria ON AIR, че грипната зараза се развива по естествен метод. Към края на предходната седмица заболеваемостта е била 189 на 10 хиляди Около 134-135 хиляди души са били заболели от грип или друго респираторно заболяване, разгласи тя.

Има доста намаление на броя на болните в София-град и Перник, където върхът на епидемията е минал. Много висока е заболеваемостта в Благоевград, доста висока е в Пловдив. В още 12 области заболеваемостта също е висока. Грипните вируси от вид Б - "Ямагата " и "Виктория " са най-разпространени, като най-често сега боледуваме от грип с вариант "Ямагата ".

Грипът е заболяване към което би трябвало да се отнасяме съществено. Малък брой хора се имунизират в България, по тази причина няма значение кой тъкмо е грипният вирус, стана ясно още от думите на проф. Кожухарова.

Тя акцентира, че за жалост започваме да приказваме за зараза, когато заболеваемостта е достигнала своя връх, само че означи, че човек може да се имунизира и по време на грипната зараза. "Който може да си разреши да понижи контактите с хора, би трябвало да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, само че понижават броя на заболелите ", сподели още епидемиологът.

Проф. Мира Кожухарова изясни още, че грипът минава в границите на една седмица. Според нея той не е наложително изискване за посещаване на доктор, само че единствено при младите и здрави хора.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР