Грипната епидемия, продължаваща да бушува в областта, почерни семейство от

...
Грипната епидемия, продължаваща да бушува в областта, почерни семейство от
Коментари Харесай

Грипът взе втора жертва от едно семейство

Грипната зараза, продължаваща да бушува в региона, почерни семейство от пазарджишкото село Априлци, причинявайки гибелта на татко и щерка. Елинка Зарова, на 26 години, е умряла в отделението за интензивно лекуване и реанимация на МБАЛ - Пазарджик, макар напъните на медиците, които повече от 72 часа вършиха всичко по силите си за нейното избавяне. Читателите на " Марица " знаят, че младата жена докара в регионалната болница в доста тежко положение своя 52-годишен татко Самуил във вторник предходната седмица. Докато лекарите преглеждат бащата в " Спешно поделение " преди да го одобряват, Елинка колабира и също е настанена по неотложност в реанимацията. Мъжът почива съвсем незабавно след настаняването си в болничното заведение. При него затрудненията от вируса бяха предизвикали остра дихателна непълнота, пристигнала на фона на редица тежки хронични болести, включително диабет. За страдание затрудненията от грипа, който е лабораторно доказан както при бащата, по този начин и при дъщерята, доведоха и до гибелта на младата жена, която оставя невръстно сираче.

Лекарите от регионалната болница обясниха, че бащата и дъщерята са се самолекували от грип към седмица преди да дойдат в лечебното заведение. Това самолечение се е оказало съдбовно и за двамата, тъй като при тазгодишния вариант на грипния вирус затрудненията настъпват доста бързо, а лекуването с противовирусен медикамент би трябвало да стартира в първите 24-36 часа от проявата на болестта - другояче не е дейно.

Не прибягвайте до самолечение и търсете здравна помощ още при първите признаци на грип, молят за следващ път медици и здравни специалисти. От РЗИ регистрират сензитивно понижаване на заболелите от остри респираторни инфекции, само че броят им въпреки всичко остава висок, по тази причина грипната зараза в района продължава трета седмица, а ново съвещание на Областния щаб за битка с грипа даже не е планувано.

Едва 59 души с затруднения след остри респираторни болести са регистрирани в бюлетина за заразната заболеваемост на РЗИ за януари, а общо заболелите са 731. А ето и база за съпоставяне. Данните демонстрират, че за първия месец на 2018 година пациентите с вирусни болести са били 647, т.е. по-малко, само че пък е имало двойно повече с затруднения - 123-ма, по отношение на 59 в този момент. Но това е просто статистика. Второ вътрешно поделение и двете детски отделения на МБАЛ-Пазарджик не престават да " преливат ".

Най-засегнатите възрастови групи са от 0 до 4 и от 15 до 29 години, осведоми
доктор Магдалена Станева от Здравната ревизия. Към това се прибавят и много затруднения, за които оповестяват от лечебни заведения, в това число от детските отделения.

Членовете на Областния щаб за битка с грипа са на мнение, че няма потребност от нова грипна почивка за децата. В края на предходната седмица отсъстващите от учебно заведение са към 18 %. Днес е последният ден от първия образователен период, а вторник се явява междусрочна почивка.

Грипната зараза в Пазарджик бе публично оповестена на 17 януари. „ Няма избран период, когато заболеваемостта намалее, тя ще бъде анулирана “, посочи регионалният шеф на Пазарджик Стефан Мирев.

През предходната 2018 година епидемията беше оповестена на 19 януари и анулирана на 3 февруари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР