Грипна ваканция е обявена за всички учебни заведения в Смолянска

...
Грипна ваканция е обявена за всички учебни заведения в Смолянска
Коментари Харесай

Грипна ваканция обявиха и в Смолянска област

Грипна почивка е оповестена за всички образователни заведения в Смолянска област от на следващия ден (вторник) до петък, в това число, оповестиха от Районната здравна ревизия (РЗИ) в Смолян.
Днес в РЗИ се организира съвещание на Областния действен щаб за битка с грип и остри респираторни болести. В него взеха присъединяване представители на здравната ревизия, ЦСМП – Смолян, МБАЛ „ Братан Шукеров “ – Смолян, РУО, Областна администрация – Смолян, и Община Смолян.
Обсъдени бяха последните данни за внезапно повишена заболяемост от грип и ОРЗ със стойност 230,46 души на 10 000 население в следените лекарски практики (при гранична 220,88 на 10 000). Най-много са записаните случаи във възрастовите групи на децата, учениците и младежите (0 – 29 г.).
С цел ограничение на разпространяването на инфекциите, щабът взе решение да разгласи грипна зараза на територията на региона от на следващия ден, 28.01.2020, като се предписват редица противоепидемични ограничения.
Те изискват да се прекрати активността на детски, женски съвещания, профилактични имунизации и реимунизации и профилактични прегледи, както и да се спрат плановите интервенции и свиждания в лечебните заведения за болнична помощ.
В детските заведения да се прави непоколебим утринен филтър, да не се позволяват заболели деца и личен състав, да се съблюдава строго хигиенно-дезинфекционният режим. На РУО е отправено предложение за прекъсване на образователните занятия и ограничение на всички извънучилищни мероприятия от на следващия ден (28.01) до 31.01.2020 година, в това число.
Заболяването от грип стартира ненадейно с висока температура, изнемощялост, болки в мускулите, главоболие, могат да се появят хрема и суха кашлица. Препоръчва се на жителите да заобикалят контакт с заболели лица, местата с доста хора и всеобщите мероприятия.
Необходимо е да съблюдават добра персонална хигиена, като постоянно миене със сапун на ръцете или потреблението на дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол,  в затворени публични пространства по опция да се употребяват хирургически маски. Препоръчително е и предпазването от простуди и приемането на общоукрепващи средства. При първи признаци на грип хората да търсят незабавно персоналния си доктор и да не подхващат самолечение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР