Грипен не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени.

...
Грипен не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени.
Коментари Харесай

Радев: Самолетите Грипен не са кремвирши, те са по поръчка

" Грипен " не са кренвирши, с цел да бъдат ей по този начин създадени. Те се създават по поръчка”. Това разяснява от Букурещ президентът Румен Радев във връзка задочния конфликт с ръководещата партия ГЕРБ по тематиката с изтребителите, заяви bTV.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна Румен Радев в лобизъм, на което президентът отговори: " Доживяхме Цветанов да упреква страната Швеция в корупция, тъй като нали знаете, че за корупцията трябват две страни”.

Бившият боен министър Бойко Ноев разгласи през днешния ден, че моделът самолети "Грипен”, който България е избрала, към този момент няма да се създава и решението е опорочено. "Това не са кренвирши, те се създават по поръчка”, отвърна на това президентът, който е някогашен главнокомандващ Военновъздушни сили.



Радев се притеснява, че планът за пазаруване на изтребител може да бъде изкуствено занимателен. "Ние постигнахме един доста добър консенсус, всички знаем какъв е казусът, всички знаем, че би трябвало да се влага във въоръжените сили. Имам уверенията, че отчетът и анализите са подготвени, само че при мен не е постъпвало нищо. Това, което стартира през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е явен знак, че въпросният план ще бъде протакан”, счита той.

По думите му "нерви” демонстрират тези, които са задали периодите за експертен разбор кой е най-подходящият нов изтребител за Военновъздушни сили. Именно този разбор, оповестен в края на служебното държавно управление, сподели, че "Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до този миг остарели американски Ф-16.

Държавният глава отвърна задочно и на обвиняването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната естрада, че е нарушил Конституцията по време на вчерашния празник в Свищов, като не е поканил депутатите на срещата си с кмета на града Генчо Генчев. Радев беше през вчерашния ден на публично посещаване в Свищов във връзка честванията на 140 години от освобождението на града от турско иго.

" Явно някои хора губят нервите си, когато се приказва за мощен обединен орган за битка с корупцията. Къде беше господин Цветанов по време на зарята? (…) Няма по какъв начин да бъдеш изпъден от нещо, на което не си поканен. Г-н Цветанов би трябвало да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово неявяване ", съобщи президентът.

От Президентството пък прецизираха, че на въпросната среща, с изключение на Цветанов, не са били позволени и регионалният шеф на Велико Търново Любомира Попова, заместник-областният шеф Детелина Борисова, ръководителят на Националното съдружие на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, както и националният представител от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова. От екипа на Радев допълниха, че визитата при кмета на Свищов не е било тържествена среща, а авансово плануван работен диалог.

Президентът засегна и свадите с НДК, където първо Мирослав Боршош беше освободен от директорския пост на фона на подозрения за злоупотреби, а по-късно беше скоропостижно върнат след решение на премиера Борисов с което целият комплекс беше лишен от министерството за европредседателството на Лиляна Павлова, с цел да бъде даден на културното министерство и Боил Банов.

"Така не можем да се готвим за европредседателството. Европредседателството значи доверие към страната, която води това европредседателство. Говорим за бистрота, приказваме за господство на закона (…) Това, което става сега в България дава отговор от единствено себе си (дали има бистрота и господство на закона – б.р.)”, съобщи Радев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР